Eén Belg op vijf is zeer tevreden over het leven dat hij leidt en twee derde geeft aan een goed niveau van psychologisch welzijn te hebben. Toch geeft tien procent van de Belgen aan last te ondervinden van een psychische stoornis of een gedragsprobleem.
Wetenschappelijk instituut Sciensano publiceerde deze week het vijfde rapport van de Gezondheidsenquête 2018 over welzijn en de geestelijke gezondheidstoestand van de bevolking in België. In dit deel is het subjectief welbevinden een indicator voor een goede geestelijke gezondheid bij volwassenen. Subjectief welbevinden wordt gemeten door vragen over de levenstevredenheid, vitale energie en de afwezigheid van negatieve gevoelens of psychische malaise. De resultaten geven een eerder ambigu beeld:
- Eén op vijf is zeer tevreden met het leven en twee op drie omschrijft zijn psychisch welbevinden als positief.
- 12% van de bevolking is erg ontevreden over zijn leven.
- Eén op drie heeft last van een psychisch onwelbevinden. Oorzaken hiervan zijn het gevoel voortdurend onder druk te staan (29%), een slaaptekort door zorgen (23%) en een ongelukkig of depressief gevoel (20%).
- Bijna twintig procent zegt vandaag minder optimistisch dan normaal te zijn over de toekomst.
Alles bij elkaar scoort België echter wel goed in vergelijking met andere landen. “De tevredenheidsscore van 7,4 op 10 ligt hoger dan het Europese gemiddelde”, zegt Johan Van der Heyden van Sciensano. “Maar dat gemiddelde kan ook ongelijkheden verbergen. Onze resultaten laten zien dat de levenstevredenheid, net als andere indicatoren van subjectief welzijn, veel lager is bij vrouwen, de actieve bevolking en sociaaleconomisch achtergestelde mensen.”
De Gezondheidsenquête onderzoekt niet enkel het subjectieve welbevinden, maar volgt ook de evolutie op van de meest voorkomende psychische stoornissen. Hoewel er weinig verschil wordt vastgesteld met de Gezondheidsenquête van 2013, blijven er toch enkele belangrijke aandachtspunten:
- 11% van de Belgen heeft een angststoornis (2013: 10%), waarvan een derde in een ernstige vorm.
- 9% lijdt aan een depressie (2013: 15%).
- 7% heeft een eetstoornis (2013: 8%) zoals anorexia-boulimia. Vooral jongeren tussen 15 en 24 jaar worden hierdoor getroffen (14%).
De Gezondheidsenquête onderzocht in 2018 voor het eerst psychische stoornissen bij kinderen en jongeren van twee tot achttien jaar. En die cijfers zijn niet meteen bemoedigend omdat ze een indicatie kunnen zijn voor de psychische problemen die ze als volwassene zullen ervaren:
- 11% heeft relatiestoornissen
- 10% emotionele stoornissen
- 9% gedragsstoornissen
- 12% aandachtstekort-hyperactiviteitsstoornissen (ADHD)
- 7% prosociale gedragsstoornissen
Filip Ceulemans