‘Alle’ Vlaamse baby’s gescreend op aangeboren aandoeningen

Maar liefst 99% van de in Vlaanderen geboren baby’s worden gescreend op een aantal aangeboren aandoeningen. In mei komen daar nog twee erfelijke stofwisselingsziekten bij. 

In Vlaanderen wordt meer dan 99% van de pasgeboren baby’s via het bevolkingsonderzoek gescreend op een reeks aangeboren aandoeningen. Dat blijkt uit cijfers die Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen bekendmaakte. Elke vrouw die in Vlaanderen bevalt, wordt aangespoord om minstens 72 uur en hoogstens 96 uur na de geboorte een staalafname te doen. Tot 2021 bevatte het screeningsprogramma de opsporing van twaalf zeldzame ziekten. Sinds vorig jaar wordt dat aantal stapsgewijs uitgebreid.  

Na vier nieuwe aandoeningen vorig jaar komen er vanaf mei dit jaar twee nieuwe ernstige stofwisselingsziekten bij: homocystinurie en holocarboxylase synthetase deficiëntie. De toevoeging van deze twee aandoeningen is belangrijk omdat ze bij een vroegtijdige opsporing behandeld kunnen worden. Momenteel wordt tevens bekeken of ook de opsporing van Severe Combined Immunodeficiency (SCID) aan de lijst kan worden toegevoegd, wat het aantal gescreende aandoeningen op negentien zou brengen. 

Filip Ceulemans