Achtste COVID-19-gezondheidsenquête

Sciensano lanceerde deze week de achtste editie van de COVD-19-gezondheidsenquête die polst naar het welzijn en de levensstijl van de bevolking.

In april 2020, dus meteen na de uitbraak van de COVID-19-pandemie, lanceerde het wetenschappelijk instituut Sciensano een eerste enquête waarin het peilde naar het welzijn en de levensstijl van de bevolking in tijden van corona. Al snel (mei en juni) volgden nieuwe enquêtes, waarna het tempo ietwat werd vertraagd en er ongeveer om de drie maanden een nieuwe bevraging volgde (september en december 2020 en maart en juni 2021). Deze week lanceerde Sciensano de achtste editie van de enquête.

Iedereen die achttien jaar en ouder is en in België woont, kan de vragenlijst invullen. Dat neemt ongeveer een kwartier in beslag en dient te gebeuren voor 18 oktober. Aan de vorige enquêtes namen tussen de 20 en 40.000 landgenoten deel. Sciensano roept nu vooral jongeren tussen 18 en 29 jaar op om de enquête in te vullen. Zij namen in het verleden proportioneel minder aan de enquête deel. “Dit is nochtans belangrijk. Via onze enquêtes volgen we het welzijn en de gezondheid van alle leeftijdsgroepen op doorheen de coronacrisis”, geeft Sciensano mee. In de enquête wordt specifiek gepolst naar het mentaal en sociaal welzijn en naar de impact van de crisis op diverse domeinen van het leven.

Filip Ceulemans