7 gouden regels bij de inrichting en/of bouw van een huisartsenpraktijk

19 dec 2013

Denkt u er aan om uw praktijk opnieuw in te richten of eventueel een nieuwe praktijk te bouwen? Met deze 7 gouden regelspdf(1.15 MB) willen we u helpen om een ruimte te creëren waarin u met plezier een hele dag wil werken. Sommige zaken lijken misschien evident, maar een architect zonder ervaring en voeling met huisartsenpraktijken zal er misschien onvoldoende rekening mee houden. Tips over licht, lucht, isolatie, elektriciteit, de deuren, de ontvangstruimte/wachtzaal, toilet, kitchenette, …u vindt alles hier terug.

Hieronder een verslag van de Architectuurtour die op 5 oktoper 2013 plaatsvond. 

ARCHITECTUURTOUR VOOR HUISARTSEN

Een samenwerking tussen Domus Medica vzw, ExpertiseCentrum Huisartstrajecten en Teams (ECHTT) en Huis voor Gezondheid Brussel

IDEEËN OPDOEN VOOR UW PRAKTIJK

Huisartsenpraktijken heb je in alle formaten, stijlen en kleuren. Bovendien schuilt achter die façades niet zelden een interessant verhaal.
Bijna tien jaar geleden organiseerde het Expertise Centrum Huisartsentrajecten en Teams (ECHTT), onder impuls van Eric Boydens, de eerste ‘architectuurtour voor huisartsen’, in de provincie Antwerpen. Bedoeling was om huisartsen, ideeën te laten opdoen bij collega’s. Dat concept sloeg duidelijk aan, en ondertussen heeft Antwerpen al drie succesvolle rondleidingen achter de rug. Dit jaar nam Caroline Verlinden, lid van ECHTT en directeur van het Huis voor Gezondheid Brussel, de organisatie over en was het de beurt aan Brussel. ECHTT zorgde voor ondersteuning bij de zoektocht naar interessante experten en dito thema’s.

Huisartsen en haio’s kregen op zaterdag 5 oktober de kans om vier interessante praktijken in Brussel en in de Rand van dichterbij te leren kennen. Stuk voor stuk ging het over praktijken die vernieuwend zijn op het vlak van architectuur, ligging of inrichting, elk met een eigen visie op de huisartsengeneeskunde: het Helix Netwerk in Anderlecht, praktijk Nieuwenhoven in Sint-Pieters-Leeuw, Geneeskunde voor het Volk De Sleutel en de gloednieuwe praktijk van Dr. Demirkapu te Schaarbeek.

Het startpunt van de architectuurtour was de campus Huisartsengeneeskunde van de VUB (Jette). Daar wachtte een bus de deelnemende huisartsen en haio’s ’s ochtends op, om hen van praktijk naar praktijk te brengen. Ter plaatse werden de deelnemers rondgeleid door de huisartsen van de opengestelde praktijken en werden de visie en bijzonderheden van de praktijk toegelicht. Op de bus zelf waren experts aanwezig om meer te vertellen over management in de huisartsengeneeskunde. Ook een architect reisde mee, waarmee de deelnemers hun eventuele (ver)bouwplannen konden bespreken. Een kruidige lunch in hartje Brussel zorgde voor de nodige energievoorraad van de deelnemers.

EEN PRAKTIJK BESTAAT UIT MEER DAN BAKSTENEN

Uiteraard werd een groot deel van de aandacht tijdens de architectuurtoer voor huisartsen gereserveerd voor … architectuur. Maar het Huis voor Gezondheid en het Expertise Centrum Huisartsentrajecten en Teams (ECHTT) nodigen op 5 oktober ook experts uit die meer zullen vertellen over het ruimere domein van het management in de huisartsengeneeskunde.

Architect Paul De Roo, die er tien jaar geleden al bij was bij de allereerste editie van de architectuurrondrit – toen in Antwerpen – was ook in Brussel van de partij. Hij liet zijn licht schijnen op het verband tussen de architectuur van een huisartsenpraktijk en de manier waarop er aan huisartsengeneeskunde wordt gedaan.

De Roo overliep onder meer de zeven gouden regels die hij hanteerde bij het neerpoten van twaalf nieuwe huisartsenpraktijken in Antwerpen. Hij gaf ook tips over de bouw en de richting van een praktijkgebouw. ‘Zelfzorg’ is daarbij een van zijn stokpaardjes: artsen moeten een rustige plek voor zichzelf creëren, een ruimte waarin ze met plezier een hele dag willen werken. En zoiets lukt niet zonder de looplijnen, onrust- en rustruimtes (zoals de wachtzaal, het onthaal, de vergaderzaal, de keuken, …) en de balie zorgvuldig in te plannen.

Als extraatje konden artsen die meegaan met de architectuurtoer hun eigen bouwplannen meebrengen en voorleggen aan Paul De Roo én aan de twee jonge architecten die mee waren op de bus.

Samen netwerken

Over de evolutie van een solo- naar een netwerkpraktijk sprak dr. Johan Buffels. Wie tijd, geld en moeite geïnvesteerd heeft in zijn of haar praktijk, wil die niet zomaar opgeven. Maar dat hoeft netwerken niet in de weg te staan, weet dr. Buffels uit eigen ervaring. Hoe zoiets georganiseerd kan worden, deed hij uit de doeken aan de hand van de geschiedenis van ‘zijn’ Helix-netwerk in Anderlecht. In de marge gaf dr. Tim Hilgert tekst en uitleg bij de werking het regiohuis van het Helix-netwerk waar de multidisciplinaire aanpak van diabetes in de eerste lijn wordt gestroomlijnd, in samenwerking met de zorgtrajectpromotoren van het Huis voor Gezondheid.

Artsen die een nieuwe praktijk bouwen, denken er best aan dat het een ruimte moet worden waarin ze met plezier een hele dag willen werken

Drs. Joke Hertogen en Nele Vandenbempt benadrukten een ander aspect van het belang van samenwerking. Allebei werken ze in De Sleutel, de praktijk van Geneeskunde voor het Volk (GvhV) in Schaarbeek. Elke dag worden ze daar geconfronteerd met de mogelijke neveneffecten van het leven in de stad: verbrokkeling, vereenzaming, vervlakking, enzovoort. En dat probeert GvhV te counteren door in te zetten op verbondenheid en onderlinge steun. Alleen al het gevoel om ‘erbij te horen’ werkt heilzaam voor veel mensen.

Dr. Demirkapu had het daarentegen over zijn eigen ‘zoektocht’ in het grote Brussel en over de totstandkoming van zijn praktijk MediSina in Schaarbeek. Hij gunde ons een blik op zijn drijfveren én op zijn toekomstdromen en -plannen. Dr. Chris Geens ten slotte nam de deelnemers mee op de gekke roetsjbaan die zijn carrière is: van een solo- via een duo- naar een groepspraktijk in dertig jaar. Van een leien dakje ging dat niet altijd, gaf dr. Geens toe, maar “net uit de tegenslagen kunnen jonge artsen een pak leren”.

Professionele coaching

Tussendoor stonden ook twee workshops van psychologe Charlotte Haarsma op het programma. Als coach bij het Interuniversitair Centrum voor de Huisartsen Opleiding (ICHO) is ze perfect geplaatst om een boompje op te zetten over ‘timemanagement vanuit een visie’. Daarnaast had ze het over de voorwaarden voor een goed team en een goede groepspraktijk. Dr. Marleen de Greef, momenteel professioneel coach en facilitator bij ECHTT, legde dan weer uit waarom artsen baat kunnen hebben bij het professioneel advies van een ‘buitenstaander’.

De namiddag afsluiten deed dr. Caroline Verlinde, directeur van het Huis voor Gezondheid. Samen met de deelnemers evalueerde zij de eerste Brusselse editie van de architectuurexpeditie voor huisartsen met het oog op volgend jaar.

Tekst: Eric Boydens/ Tijs Ruysschaert

Enkele sfeerbeelden