6,8 miljoen euro voor psychiatrische mobiele teams

Vanaf 1 juli 2023 wordt de capaciteit van mobiele teams voor langdurige zorg voor de opvolging van kinderen en jongeren met psychiatrische problemen versterkt. Frank Vandenbroucke (Vooruit) trekt hiervoor 6,8 miljoen euro extra uit. 

Mobiele teams voor kinderen en jongeren met psychiatrische problemen zijn een essentiële schakel in de geestelijke gezondheidszorg, zowel voor crisissituaties als voor langdurige zorg. De gespecialiseerde hulp zorgt ervoor dat kinderen en jongeren met ernstige psychiatrische problemen in hun thuisomgeving worden opgevolgd. Een opname in een ziekenhuis hoeft daarom niet langer dan noodzakelijk te duren. 

Het huidige budget voor de mobiele teams voor langdurige zorg bedraagt 14,5 miljoen euro per jaar. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) trekt 6,8 miljoen euro per jaar extra uit. Daarmee kan onder meer het aantal beschikbare psychiaters verhoogd worden van 15 naar 22,5 VTE.  

De investering past in het kader van de investeringen die Vandenbroucke wil doen om de zorg voor kinderen en jongeren te verbeteren. In dat kader moet een verdere hervorming van de eerste lijn ervoor zorgen dat problemen sneller kunnen worden opgespoord zodat sneller aangepaste zorg kan worden aangeboden. 

Filip Ceulemans