Wegwijs voor Starters 2023

17 okt
Datum
17 oktober 2023 18:00 – 22:00
Organisator
Domus Medica
Adres

IVV Sint-Vincentius, Vormingscentrum IVV/Campus Guislain
Jozef Guislainstraat 45
9000 Gent
België

bekijk in Google Maps
Prijs
Gratis voor startende huisartsen, haio's en studenten
Accreditatie
Accreditatie voor artsen wordt aangevraagd
Inschrijven voor deze activiteit

Neem een goede start als huisarts met deze infoavond. Verzekeringen, accreditering, associëren in een groep, starten in een solopraktijk of werken in een forfaitaire praktijk, aan de slag als vervangarts,... Het komt allemaal aan bod.

Met plenaire sessies en break-outsessies stel je je eigen programma samen volgens je interesses.  En tijdens de infobeurs kan je ook terecht voor een hapje en een drankje.

Programma

18.00-18.30 uur

Ontvangst

18.30 uur-19.30 uur

Plenaire sessie

19u30-20u30 uur

Catering en infobeurs met interessante organisaties voor je dagelijkse praktijk

20.30-21.00 uur

Keuze tussen de workshops:

21.15-21.45 uur

Keuze tussen de workshops:

Korte inhoud

Plenaire sessie

1. Voorstelling Domus Medica en Jong Domus

2. Panelgesprek

Tijdens de plenaire sessie gaan AMMA, SBB, Bank J. van Breda & Co en Acerta dieper in op alles wat je moet weten als startende huisarts. Enkele zaken die zeker aan bod zullen komen zijn de (verplichte) verzekeringen, het sociaal statuut van de startende huisarts, de beroepskosten en het pensioen.

Sprekers:

  • Tom De Schutter – Senior Consultent (SBB) 
  • Ilé Rombouts - Accountmanager (AMMA Verzekeringen)
  • Ortwin Boone - Verantwoordelijke Vrije Beroepen (Bank J. Van Breda & Co)
  • Ellen van Grunderbeek - Manager Knowledge Center (Acerta)

Workshops

1. Vervangingen - Dr. Carmen Binst

Kom in deze sessie alles te weten over het starten als plaatsvervangend huisarts. Maak kennis met elkaar en de vele voordelen van het werk als vervanger: praktijkkennis opdoen, leren samenwerken, verschillende praktijkvormen leren kennen, eigen vrijheid en planning,... Uiteraard zijn er ook een aantal valkuilen, maar daar zoeken we samen de gepaste oplossingen voor. Ga de uitdaging aan! 

2. Adviezen voor een kwaliteitsvolle praktijk -  Dr. Jolin Lippens en Jo Van Hoof

Hoe ziet jouw “droompraktijk” eruit? Samen met de adviezen van Domus Medica kan je werken aan jouw ideale praktijk.

Na een tweejarig zorgvuldig traject kwam Domus Medica tot een set van ca. 80 adviezen voor een kwaliteitsvolle huisartsenpraktijk. Als startende huisarts(praktijk) heb je met dit aanbod handvaten om te kunnen starten en groeien in kwaliteit. Na de workshop heb je een helicopterview over wat er allemaal bij de praktijkvoering komt kijken, en hoe dit aanbod je daarbij kan helpen.

3. Netwerkpraktijk– Dr. Benjamin Lybaert en Dr. Marieke Geijsels

De huisartsen staan voor heel wat uitdagingen de komende jaren. Er is een toenemende zorgvraag en een verhoogde uitstroom van huisartsen.  

Als we ons organiseren in een netwerkpraktijk, kunnen we dan efficiëntere zorg leveren? Wat is de meerwaarde van een netwerkpraktijk voor startende huisartsen?  

Aan de hand van een praktijkvoorbeeld gaan we dieper in op deze organisatievorm. 

4. Prestatiefinanciering vs forfaitaire financiering: wat houden ze nu écht in?- Dr. Carmen Binst en Dr. Marieke Geijsels

Kwalitatieve, efficiënte zorg leveren, op maat van je patiëntenpopulatie.  Door de jaren heen heb je waarschijnlijk al veel ideeën opgedaan over hoe je dit de komende jaren in de praktijk wilt brengen: alleen of in samenwerking met andere artsen of paramedici.  Binnenkort kan je eindelijk je eigen visie realiseren!   Het financieringssysteem waarin je gaat werken kan hierbij een hulpmiddel of barrière zijn.  Kom in deze sessie te weten wat prestatiefinanciering en forfaitaire financiering nu echt inhouden, om zo de juiste keuze te kunnen maken voor jouw (toekomstige) praktijk. 

5. Associaties -  Yente Reinenbergh

Wens je te associëren met je stageplek of liever met één van je studiegenoten? Weten jullie niet wat gangbaar is in verband met de verdeling van de gemeenschappelijke kosten en inkomsten? Of weet je niet wat je als huisartsenpraktijk in orde moet brengen voor de GDPR?  

Tijdens de workshop associaties maken we een onderscheid tussen de verschillende gemeenschappelijke en individuele uitgaven, en staan we stil bij de meest voorkomende verdeelsleutels voor de verdeling van deze gemeenschappelijke kosten en inkomsten. Ben je enthousiast om te starten in een associatie, maar zit je nog met een heel aantal vragen? Noteer deze in het inschrijvingsformulier en dan komen we hier tijdens de workshop op terug.

6. Jonge huisarts boven: hoe je via de lokale kring/wachtpost het verschil kan maken - Michiel Van Lysebetten, Gert Merckx en Dr. Nele Dieleman

Minder administratie als huisarts? Een vlottere samenwerking met het ziekenhuis? Een veiliger gevoel tijdens je weekwachtdienst nu ook daar een chauffeur beschikbaar is? Je inzet voor de kring- of wachtpostwerking kan wel degelijk het verschil maken voor je dagelijkse praktijkvoering. In deze sessie lichten we toe hoe de lokale artsenkringen/wachtposten werken en hoe je van daaruit je stempel kan drukken op het lokale beleidsniveau. We lijsten de voordelen voor jou op en een jonge collega getuigt.