Webinar: Wat moet de huisarts doen bij het uitnodigen van prioritaire doelgroepen voor de coronavaccinaties?

02 feb
Datum
2 februari 2021 20:00 – 22:15Toevoegen aan kalender 2021-02-02 19:00:00 2021-02-02 21:15:00 Title Description Location Domus Medica jarne@3sign.com Europe/Brussels public
Organisator
Domus Medica
Adres

Webinar
0000 Bij u thuis
België

bekijk in Google Maps
Prijs
Gratis
Accreditatie
Accreditatie voor artsen wordt aangevraagd

Na afloop van de webinar plaatsen we de opname hier online en meer aanvullende informatie zal in het webdossier verschijnen.

Sprekers: dr. Frans Govaerts en dr. Bert Vaes

Inhoud

Om meer informatie te geven over de selectie van de prioritaire doelgroepen in Fase 1B en de rol van de huisarts hierin, organiseren we een webinar op 2 februari om 20:00. Tijdens Fase 1B van de vaccinaties krijgen de 65+’ers en personen met bepaalde aandoeningen, een uitnodiging om 2x een vaccinatiemoment in te plannen.

In deze webinar leggen we stap voor stap, het selectieproces uit van deze prioritaire doelgroepen. Er zijn twee mogelijke bronnen voor de selectie van deze doelgroepen. De ziekenfondsen kunnen enerzijds een grote groep van de prioritaire doelgroepen selecteren uit hun gegevens o.a. in verband met terugbetaalde medicatie.

Daarnaast zijn er ook patiënten met specifieke aandoeningen , die we enkel enkel of beter kunnen opsporen via het dossier van de Huisarts. De huisarts moet vooral focussen op deze patiënten met aandoeningen, onder de 65 jaar.

In de EMD’s zullen hiervoor tools worden ingebouwd, die de patiënten in deze risicogroepen uitfilteren en de lijst met de identificatiegegevens zullen doorgeven aan de centrale databank, In deze centrale databank gebeurt een filtering op dubbele aanmeldingen (vb. Via ziekenfonds én huisarts). Vanuit deze centrale databank worden de mensen per brief en elektronisch verwittigd: zij krijgen een vaccinatiecode waarmee ze via een centraal aanmeldingssysteem een afspraak in een vaccinatiecentrum kunnen boeken.

We vragen jullie bijzondere aandacht voor enkele aandoeningen die vermoedelijk makkelijk door de filter van de ziekenfondsen zullen vallen: obesitas (BMI>30), (recent gediagnosticeerde) , chronische nierinsufficiëntie, (recent gediagnosticeerde) diabetes type II, ... De volledige lijst van deze aandoeningen publiceren we op ons webdossier, zodra deze officieel is.

Voorafgaand aan het webinar is het belangrijk om al te kijken of u al dan niet tijdens een consult, het medisch dossier van patiënten kan actualiseren voor deze welbepaalde aandoeningen.

Alle vaccinaties, ook in de vaccinatiecentra worden geregistreerd in Vaccinnet. Samen met de EMD-ontwikkelaars werken we aan een optimale feedback vanuit Vaccinnet naar het EMD, zodat u de status van uw patiënten nauwgezet kunt opvolgen.

Indien u vragen heeft, kan u deze bij uw inschrijving vermelden, zodat we deze tijdens het webinar kunnen bespreken. U heeft na het webinar nog voldoende tijd om u voor te bereiden op het selecteren van de patiënten en uw patiënt verder te helpen met vragen over Fase 1B.   Zodra er meer informatie over de planning van de selecties/ uitnodigen van patiënten en of er ondersteuningstools beschikbaar zijn, communiceren we hierover ook in de nieuwsbrief.