Webinar LOES: Leidraad Opvang en Evaluatie Suïcidaliteit: nieuwe e-form in het EMD

01 feb
Datum
1 februari 2024 20:00 – 21:30
Organisator
Domus Medica
Adres

Online
0000 Bij u thuis
België

bekijk in Google Maps
Prijs
Gratis
Accreditatie
Accreditatie voor artsen wordt aangevraagd

Presentatie & opname van deze webinar

Inhoud

Suïcide is een ernstig en complex volksgezondheidsprobleem. Suïcide gebeurt meestal niet impulsief, bijna altijd gaat er een heel proces aan vooraf. Belangrijk hierbij is om zo vroeg mogelijk in het proces in te grijpen door het detecteren en bespreekbaar maken van suïcidaliteit. 

Tijdens de webinar, gegeven door VLESP, wordt er dieper ingegaan op het bespreekbaar maken van suïcidaliteit aan de hand van de Leidraad Opvang en Evaluatie Suïcidaliteit (LOES). LOES is een nieuwe e-form aanwezig in elk EMD en biedt ondersteuning om in gesprek te gaan met patiënten met suïcidale gedachten of na een suïcidepoging.

Leer wat je zeker moet bevragen om het suïciderisico in te schatten en zo de meest geschikte behandeling of begeleiding te kunnen bepalen. Verwerf inzichten in het safety plan, een effectieve methodiek voor de preventie van suïcide(pogingen) en suïcides. 

Aan de hand van een casus bekijken we hoe LOES kan helpen bij gespreksvoering, risicoformulering en het opstellen van een safety plan.  

Mis deze kans niet om uw kennis en vaardigheden m.b.t. suïcidepreventie te vergroten!

Moderator & spreker

  • Dr. Elien Cornelis is huisarts en verbonden aan het VLESP als wetenschappelijk medewerker
  • Anneleen Caluwaerts is verbonden aan het VLESP voor de implementatie van LOES

Programma

  • 20u: Start van de webinar 
  • 20.05u: Presentatie
  • 21.05u:  Q&A
  • 21.30u: Einde van de webinar

Praktijkondersteuner

Deze webinar komt in aanmerking voor verhoogde tegemoetkoming 'vorming praktijkondersteuning', dus zeker ook relevant voor praktijkverpleegkundigen en -ondersteuners. (Impulseo)

Een attest is geen verplichting, maar voor onze webinars biedt Domus Medica  alvast een attest aan via een automatisch bericht vanuit Livestorm. Dit bericht wordt aan alle deelnemers verzonden, maar is dus voornamelijk voor de praktijkondersteuning. Niet voor accreditering, daarvoor gebruiken we nog steeds de evaluatieformulieren in combinatie met uw aanwezigheid.

Accreditering

1CP onder Ethiek & Economie