Training Behandeling van Chronische Pijn in de Eerste Lijn (vrijdag 21/04 en vrijdag 12/05)

21 apr
Datum
21 april 2023 08:30 – 15:30
Organisator
Domus Medica
Adres

Domus Medica
WGC Nieuw-Gent
Rerum-Novarumplein 182
9000 Gent
België

bekijk in Google Maps
Prijs
Gratis
Accreditatie
Accreditatie voor artsen en kinesitherapeuten wordt aangevraagd

De inschrijvingen voor deze vorming werden afgesloten. Wenst u toch deel te nemen dan kan u verder op deze pagina de beschikbaarheden bij de andere data bekijken.

 

*Gratis interprofessionele training voor eerstelijns hulpverleners over persoonsgerichte zorg voor personen met chronische pijn.*

 

OPGELET:

Deze vorming is gespreid over 2 dagen,  noteer  beide data in uw agenda: 

 • Vrijdag 21/04/2023 van 8.30u - 15.30u 
 • Vrijdag 12/05/2023 van 8.30u - 15.30u 

Wat?

Deze training geeft eerstelijnsprofessionals de kans om hun kennis over chronische pijn vanuit een biopsychosociaal model te vergroten en in kleine groepen vaardigheden op te doen in neurofysiologische pijneducatie. Na een succesvolle training reeks in Antwerpen en Brussel krijgen eerstelijnsprofessionals uit Gent en omstreken nu ook de kans om deze training gratis te volgen!

De training omslaat twee e-learnings (van elk 1 uur) en twee fysieke trainingsdagen (elk 7 uur). Nadat u alle onderdelen volgt, heeft u meer:

 • Grip op het syndroom chronische pijn vanuit een biopsychosociaal perspectief;
 • Handvaten voor de klinische beoordelen van pijnpatiënten;
 • Vaardigheden in het opstellen van persoonsgerichte zorgplannen en het geven van pijneducatie;
 • Inzicht in de rol van de hulpverleners binnen een multidisciplinair team.

Voor wie?

Huisartsen, kinesisten, apothekers, verpleegkundigen, psychologen, maatschappelijk werkers, ergotherapeuten, tandartsen.... uit regio Gent.

Wanneer?

U kunt kiezen uit de volgende trainingsmodules:

 • Dinsdag 18 april 2023 en woensdag 17 mei 2023 van 13.30u tot 20.30u (AFGESLOTEN)
 • Vrijdag 21 april 2023 en 12 mei 2023 van 8.30u tot 15.30u (AFGESLOTEN)
 • Zaterdag 22 april 2023 en 13 mei 2023 van 9.30u tot 16.30u (AFGESLOTEN)
 • Maandag 22 mei 2023 en dinsdag 20 juni 2023 van 13.30u tot 20.30u
 • Woensdag 24 mei 2023 en woensdag 21 juni 2023 van 8.30u tot 15.30u (AFGESLOTEN)

Er wordt op alle dagen voldoende pauze en een broodjesmaaltijd voorzien.

Kosten?

Gratis, maar plaatsen zijn beperkt (max 25 per groep) en inschrijven verplicht. 

Locatie?

We zijn te gast bij het team van WGC Nieuw-Gent, Rerum-Novarumplein 182, Gent.

Bereikbaarheid

 • Met de tram: lijn 2, halte Rerum Novarumplein
 • Met de bus : lijnen 5, 47
 • Met de wagen: kies de bewegwijzering UZ-Gent en volg de Zwijnaardsesteenweg richting Zwijnaarde tot aan de August Kekuléstraat. Er is parkeergelegenheid voor het gezondheidscentrum.

Door wie?

De training wordt gegeven door docenten vanuit de onderzoeksgroep Pain in Motion in samenwerking met experten chronische pijn uit de eerste lijn.

 • Prof. Dr. Margot De Kooning, doctor in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie - werkervaring als kinesitherapeut en docente, focus op chronische pijn patiënten.
 • Dr. Leen Vermeulen, huisarts en integratief psychotherapeut - werkervaring als arts en psychotherapeute bij Geneeskunde voor het volk Hoboken, begeleidt groepen pijnpatiënten.

Kader

Dit project wordt gefinancierd door de federale overheidsdienst Volksgezondheid. In hun opdracht werd een onderzoeksproject rond de implementatie van Belgische aanbevelingen voor de behandeling van chronische pijn uitbesteed aan een consortium van partners. Binnen dit consortium vallen volgende partijen: Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met Université de Liège, Universiteit Ghent, Universiteit Antwerpen en Université Catholique de Louvain (gezamenlijk onder de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion), La Société Scientifique de Médecine Générale (SSMG) en Domus Medica.

Binnen dit project werd een opleidingsmodule en educatiemateriaal ontwikkeld die eerstelijnsprofessionals binnen de gezondheidszorg de kans geeft om hun kennis over chronische pijn te verhogen en hen te kwalificeren voor het geven van Neurofysiologische Pijneducatie (PNE) aan patiënten met (chronische) pijn. Eerstelijnszone Antwerpen Centrum werd eerder geselecteerd als pilootzone. Nu krijgen ook eerstelijnsprofessionals uit regio Gent de unieke kans om deze training als gratis te volgen.