Domus Medica
SBB Gent
Kortrijksesteenweg 1052
9051 Sint-Denijs-Westrem
België
*Gratis training over persoonsgerichte zorg voor personen met chronische pijn. Vergroot in deze interactieve training samen met een twintigtal andere eerstelijnsprofessionals uw kennis over de behandeling van chronische pijn vanuit een biopsychosociaal perspectief én versterk uw vaardigheden in neurofysiologische pijneducatie. *
Deze vorming is gespreid over 2 dagen, noteer beide data in uw agenda:
- Donderdag 12/10/2023 van 9.00u- 16:00u
- Donderdag 09/11/2023 van 9.00u- 16:00u
Wat?
Deze training geeft eerstelijnsprofessionals de kans om hun kennis over chronische pijn vanuit een biopsychosociaal model te vergroten en in kleine groepen vaardigheden op te doen in neurofysiologische pijneducatie. Na een succesvolle training reeks in Antwerpen en Brussel organiseren we de trainingen nu in Gent.
De training omslaat twee e-learnings (van elk 1 uur) en twee fysieke trainingsdagen (elk 7 uur). Nadat u alle onderdelen volgt, heeft u meer:
- Grip op het syndroom chronische pijn vanuit een biopsychosociaal perspectief;
- Handvaten voor de klinische beoordelen van pijnpatiënten;
- Vaardigheden in het opstellen van persoonsgerichte zorgplannen en het geven van pijneducatie;
- Inzicht in de rol van de hulpverleners binnen een multidisciplinair team.
Voor wie?
Huisartsen, kinesisten, apothekers, verpleegkundigen, psychologen, maatschappelijk werkers, ergotherapeuten, tandartsen.... uit heel Vlaanderen.
Pauze?
Er wordt op alle dagen voldoende pauze en een broodjesmaaltijd voorzien. Geef bij inschrijving uw dieetvoorkeur aan, dan kunnen we hier rekening mee houden.
Kosten?
Gratis, maar plaatsen zijn beperkt (max 23 per groep) en inschrijven verplicht.
Locatie?
We zijn te gast bij SBB Gent, Kortrijksesteenweg 1052, 9051 Sint-Denijs-Westrem.
Bereikbaarheid
- Met de tram: lijn 2, halte Rerum Novarumplein
- Met de bus : lijnen 5, 47
- Met de wagen: kies de bewegwijzering UZ-Gent en volg de Zwijnaardsesteenweg richting Zwijnaarde tot aan de August Kekuléstraat. Er is parkeergelegenheid voor het gezondheidscentrum.
Door wie?
De training wordt gegeven door docenten vanuit de onderzoeksgroep Pain in Motion in samenwerking met experten chronische pijn uit de eerste lijn.
- Prof. Dr. Margot De Kooning, doctor in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie - werkervaring als kinesitherapeut en docente, focus op chronische pijn patiënten.
- Dr. Leen Vermeulen, huisarts en integratief psychotherapeut - werkervaring als arts en psychotherapeute bij Geneeskunde voor het volk Hoboken, begeleidt groepen pijnpatiënten.
Kader
Dit project wordt gefinancierd door de federale overheidsdienst Volksgezondheid. In hun opdracht werd een onderzoeksproject rond de implementatie van Belgische aanbevelingen voor de behandeling van chronische pijn uitbesteed aan een consortium van partners. Binnen dit consortium vallen volgende partijen: Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met Université de Liège, Universiteit Ghent, Universiteit Antwerpen en Université Catholique de Louvain (gezamenlijk onder de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion), La Société Scientifique de Médecine Générale (SSMG) en Domus Medica.
Binnen dit project werd een opleidingsmodule en educatiemateriaal ontwikkeld die eerstelijnsprofessionals binnen de gezondheidszorg de kans geeft om hun kennis over chronische pijn te verhogen en hen te kwalificeren voor het geven van Neurofysiologische Pijneducatie (PNE) aan patiënten met (chronische) pijn. Eerstelijnszone Antwerpen Centrum werd eerder geselecteerd als pilootzone. Nu krijgen ook eerstelijnsprofessionals uit regio Gent de unieke kans om deze training als gratis te volgen.