Medicatienazicht: een taak voor apotheker én arts

06 mrt
Datum
6 maart 2024 20:15 – 22:15
Organisator
In samenwerking met Domus Medica
Adres

KAVA congrescentrum
Consciencestraat 41
2018 Antwerpen
België

bekijk in Google Maps
Prijs
Gratis
Accreditatie
Accreditering voor beide beroepsgroepen wordt aangevraagd.
Inschrijven voor deze activiteit

Deze (gratis) infosessie is een initiatief van KAVA en Domus Medica en staat open voor alle apothekers en artsen uit de praktijk. Een ideale kans om met de arts(en) uit je regio samen naar deze gemeenschappelijke opleiding te komen.

Medicatienazicht

Een medicatienazicht, ook wel medication review genoemd, is een gestructureerde en kritische evaluatie van de medicatie die een patiënt gebruikt. Het hoofddoel is om de medicamenteuze therapie te optimaliseren en mogelijke medicatiefouten te voorkomen.

Een goede en kwalitatieve medicatiereview vereist nauwe samenwerking tussen huisartsen en apothekers. Er bestaan verschillende soorten medicatiereviews, waarvoor vanaf 1 april 2023 een vergoeding wordt voorzien voor de apotheker, met name voor één specifiek type.

Deze opleiding heeft tot doel een algemeen overzicht te geven van medication reviews, inclusief de diverse typen, het verloop van een medication review, hoe samenwerking hierbij tot stand kan komen, en de visie en expertise van geriater Dr. Jos Tournoy over het optimaliseren van geneesmiddelengebruik bij ouderen.

Tijdens de sessie zullen we de informatie zo praktisch mogelijk presenteren aan de hand van casussen uit de dagelijkse praktijk, zowel vanuit de tweede als de eerste lijn. We sluiten af met informatie over twee verschillende MFO's (Multidisciplinair Overleg) die al erkend zijn door het RIZIV, zodat je deze direct in je eigen praktijk kunt implementeren.

Programma van de avond

  • Algemeen beeld medicatienazicht
  • Probleemstelling
  • Casuïstiek
  • Info rond MFO’s
    • Medicatienazicht type 2a en communicatie in eerste lijn
    • Medication review type 3 – de weg naar veilig en rationeel geneesmiddelengebruik

Sprekers

Geriater Prof. Dr. Jos Tournoy, verbonden aan de KU Leuven, is staflid geriatrie bij UZ Leuven en hoogleraar aan de Faculteit Geneeskunde van de KU Leuven. Hij voert onderzoek uit naar de optimalisatie van farmacotherapie bij ouderen.

Apotheker Anneleen Robberechts is de projectcoördinator voor medicatiereviews bij Meduplace (KAVA) en bevindt zich in de laatste fase van het behalen van een doctoraat over de implementatie van medicatiereview type 3 in Vlaanderen. Voor dit onderzoek is ze verbonden aan zowel de Universiteit Antwerpen als de Vrije Universiteit Brussel.

Accreditering voor beide beroepsgroepen wordt aangevraagd.