KAVA Congres Centrum
Consciencestraat 41
2018 Antwerpen
België
Presentaties Wegwijs voor Starters 2025
Inschrijvingen zijn afgesloten. Wens je nog deel te nemen? Stuur dan een mail naar vorming@domusmedica.be
Wegwijs voor Starters – dinsdag 24 juni, Antwerpen
Ben je haio of startende huisarts en heb je net je eerste stappen gezet in het werkveld? Dan nodigen we je graag uit op dinsdag 24 juni in Antwerpen voor Wegwijs voor Starters. Een avond vol inzichten, inspiratie en ontmoetingen met collega’s en experten.
Tijdens dit event brengen we haio’s en startende huisartsen samen om hen op een toegankelijke en praktische manier wegwijs te maken in het beroep van huisarts. We starten de avond met een plenaire sessie waarin we dieper ingaan op thema’s zoals administratie, verzekeringen en de opstart van een praktijk. Vervolgens maak je een keuze uit verschillende workshops waar je vragen kunt stellen en ervaringen kunt uitwisselen. Tussendoor kan je een bezoekje brengen aan de infobeurs en geniet je van een hapje en een drankje.
Wegwijs voor Starters is meer dan een informatiesessie. Het is ook een ontmoetingsmoment, een kans om je netwerk uit te breiden en een stap richting een geïnformeerde en zelfverzekerde start in de huisartsgeneeskunde.
Programma
18.00 tot 18.30 uur: Onthaal met een drankje
18.30 tot 19.15 uur: Plenaire sessie 'alles wat je moet weten als startende huisarts of haio over o.a. boekhouding, wetgeving en verzekeringen' (SBB, Acerta, KBC en AMMA)
19.15 tot 20.00 uur: Informatiebeurs en catering
20.00 tot 20.45 uur: Workshopblok 1
Keuze uit:
- Juridische infosessie: associatie (Domus Medica, Acerta, SBB)
- Communicatie in de huisartsenpraktijk: starten als jonge huisarts in een ervaren huisartsenpraktijk (spreker: Mieke Muys)
- Starten en groeien in kwaliteit (spreker: Jo Van Hoof)
20.45 tot 21.15 uur: Pauze met drankje en boeklezing: 'Nieuw Ondernemerschap' - Valentijn Destoop
“Ondernemen buiten de praktijk” – een inspirerende sessie voor startende huisartsen en haio’s die hun blik willen verruimen voorbij de klassieke praktijkvoering. Gebaseerd op het boek Nieuw Ondernemerschap verkennen we hoe je vanuit een sterke visie en een krachtig netwerk nieuwe paden kunt inslaan, van innovatie in de zorg tot het opzetten van schaalbare initiatieven binnen of naast de praktijk. We brengen cases uit onder andere healthtech en AI, en staan stil bij waardecaptatie, duurzame impact en het belang van sterke teams en ecosystemen.
Valentijn Destoop is ondernemer en auteur van Nieuw Ondernemerschap. Hij begeleidt technologiegedreven ondernemingen in groei en innovatie, en is onderzoeker op het snijvlak van artificiële intelligentie en bedrijfsvoering.
21.15 tot 22 uur: Workshopblok 2
Keuze uit:
- Financieringsvormen in de huisartsenpraktijk: prestatie, forfaitair en new deal (spreker: dr. Maaike Van Overloop & Lien Geudens) Volzet
- Vervangingen (spreker: dr. Carmen Binst)
- Wat de kring voor jou kan doen en hoe je via de lokale huisartsenkring het verschil kan maken (Spreker: Marie Schoeters & dr. Stefanie Geens & dr. Yet Ceulemans - huisartsenkringen Antwerpen)
22 uur: Einde
Workshops
Workshopblok 1:
Juridische infosessie: associaties (Domus Medica, Acerta & SBB)
In een nieuwe samenwerking bundelen Domus Medica, SBB en Acerta hun krachten om huisartsenpraktijken in Vlaanderen uitgebreide associatiebegeleiding te bieden. Dit partnerschap combineert de expertise van drie toonaangevende organisaties om huisartsen te voorzien van juridisch, sociaalrechtelijk en fiscaal advies, waardoor zij zich volledig kunnen concentreren op de zorg voor hun patiënten.
Communicatie in de huisartsenpraktijk: starten als jonge huisarts in een ervaren huisartsenpraktijk (spreker: Mieke Muys)
“Hoe leiden we samen onze praktijk”? Is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Mekaar vinden in een visie en missie is de basis. Doch wordt elk van ons wel eens uitgedaagd in de samenwerking door persoonlijke dromen, praktijknoden en diverse levensfasen. Onder meer Opvang voor (klein)kinderen, opnemen van managementtaken, persoonlijke ontwikkeling, of bijkomende engagementen die je buiten de praktijk wil opnemen, … zijn veel voorkomende voorbeelden die niet altijd even makkelijk bespreekbaar zijn in de praktijk.
Dit leidt tot vraagstukken: Hoe gaan we in gesprek? Hoe vinden we mekaar hierin?
Starten en groeien in kwaliteit (sprekers: dr. Jolin Lippens & Jo Van Hoof)
Na een tweejarig zorgvuldig traject kwam Domus Medica tot een set van ca. 80 adviezen voor een kwaliteitsvolle huisartsenpraktijk. Als startende huisarts(praktijk) heb je met dit aanbod handvaten om te kunnen starten en groeien in kwaliteit. Tijdens deze workshop maak je kennis met dit aanbod en krijg je ook een zicht op de nieuwe, actuele thema's die bij de eerste systematische update werden toegevoegd. Na de workshop heb je zo een helicopterview over wat er allemaal bij de praktijkvoering komt kijken, en hoe dit aanbod je daarbij kan helpen.
Workshopblok 2:
Financieringsvormen in de huisartsenpraktijk: prestatie, forfaitair en new deal (spreker: dr. Maaike Van Overloop & Lien Geudens) VOLZET
Het financieringssysteem waarin je gaat werken kan hierbij een hulpmiddel of barrière zijn om je visie rond de huisartsenpraktijk werkelijkheid te laten worden. Kom in deze sessie te weten wat prestatiefinanciering, forfaitaire financiering en New Deal nu echt inhouden, om zo de juiste keuze te kunnen maken voor jouw (toekomstige) praktijk.
Vervangingen (spreker: dr. Carmen Binst)
Kom in deze sessie alles te weten over het starten als plaatsvervangend huisarts. Maak kennis met elkaar en de vele voordelen van het werk als vervanger: praktijkkennis opdoen, leren samenwerken, verschillende praktijkvormen leren kennen, eigen vrijheid en planning, ... Uiteraard zijn er ook een aantal valkuilen, maar daar zoeken we samen de gepaste oplossingen voor. Ga de uitdaging aan!
Wat de kring voor jou kan doen en hoe je via de lokale huisartsenkring het verschil kan maken (Spreker: Marie Schoeters & dr. Stefanie Geens & dr. Yet Ceulemans)
Je inzet voor de kring- of wachtpostwerking kan wel degelijk het verschil maken voor je dagelijkse praktijkvoering. In deze sessie lichten we toe hoe de lokale artsenkringen/wachtposten werken en hoe je van daaruit je stempel kan drukken op het lokale beleidsniveau. We lijsten de voordelen voor jou op.