Let's Scale Up Care: Een studiedag over de organisatie van chronische zorg in de huisartsenpraktijk (Gent)

22 okt
Datum
22 oktober 2022 09:00 – 13:00
Organisator
In samenwerking met Domus Medica
Adres

Nieuwgoed Seminariecentrum
Grotesteenweg-Zuid 8
9052 Gent - Zwijnaarde
België

bekijk in Google Maps
Prijs
Leden 40 euro, niet-leden 80 euro
Accreditatie
Accreditering voor artsen is aangevraagd

De inschrijvingen voor deze vorming zijn afgesloten.

Wenst u de vorming graag te volgen? Dan kan u inschrijven voor de sessies in Leuven op 1 december,  in Antwerpen op 8 december of in Beringen op 15 december.

Handvatten in de evolutie naar een geïntegreerde organisatie van zorg

Het groeiende aantal mensen met een chronische aandoening en diverse (complexe) ondersteuningsnoden zet druk op de huisartsenpraktijk. Deze druk opvangen en de zorg toegankelijk houden wordt steeds moeilijker. Dit maakt de evolutie naar een ‘geïntegreerde organisatie van zorg’ prangend. De methoden en structuren voor deze omschakeling zijn grotendeels gekend, maar op praktijkniveau is het nog geen ‘business as usual’. Naast voldoende huisartsen en een faciliterend gezondheidsbeleid, vraagt het ook een andere organisatie van de praktijk. Huisartsen en hun team willen de zorg wel zo organiseren, maar de hectiek van alledag maakt verandering niet evident

In samenwerking met SCUBY Belgium en medemogelijk gemaakt door ebpracticenet, organiseert Domus Medica dit najaar verspreid over Vlaanderen een viertal studiedagen over de organisatie van chronische zorg in de huisartsenpraktijk. Tijdens deze studiedagen bieden we huisartsen en hun teamgenoten, tools en tips ter ondersteuning van het veranderproces naar een meer geïntegreerde zorg. De eerste studiedag vindt plaats in Gent-Zwijnaarde.

 

Wat is SCUBY?

Het SCUBY-onderzoeksproject bekeek in de eerste fase hoe de zorg voor diabetes en hypertensie georganiseerd is in België, Slovenië en Cambodja en welke resultaten deze zorg oplevert. In België brachten we de zorgprocessen in kaart van 66 verschillende huisartspraktijken. De aandacht ging hierbij uit naar hoe de zorg voor de chronische aandoening wordt uitgebouwd: welke elementen zijn aanwezig en welke ontbreken? En welke elementen van de organisatie leiden tot goede zorgresultaten? Het uiteindelijke doel van SCUBY is om van best practice naar common practice op te schalen.1

 

Programma 

Ter voorbereiding op de studiedag bekijkt u thuis een korte kennisclip waarin het concept geïntegreerde zorg in de huisartsenpraktijk wordt toegelicht. Daarna leert u via een online tool in hoeverre uw praktijk de zorg voor chronisch zieken al geïntegreerd organiseert. Op deze inzichten bouwen we voort tijdens de fysieke studiedag. 

We starten de dag met een plenaire inspiratiesessie over de rol van de huisartsenpraktijk voor personen met chronische aandoeningen en kwetsbaarheden in de buurt en het ‘laaghangend fruit’ naar een geïntegreerde organisatie van zorg. In Gent zijn de sprekers:

 • Prof. dr. Peter Pype (huisarts in Hooglede en professor aan de UGent)
 • dr. Katrien Danhieux (huisarts in Gent en onderzoeker SCUBY Belgium)
 • Nancy van Brabandt (verpleegkundige in een huisartsenpraktijk in Deinze en diabetesducator)

In het tweede deel van de studiedag neemt u deel aan één van de vier workshops. Intervisie en leren van elkaar staat hier centraal. In de workshop reiken we methodieken aan voor een verbeterproject en passen dit toe op één van de volgende thema's:

 1. Populatiemanagement en optimaal gebruik van het EMD  
 2. Samenwerken binnen en buiten de huisartsenpraktijk  
 3. Ondersteunen van zelfmanagement en de relatie met de patiënt  
 4. Buurtgerichte zorg en de verbinding met welzijn   

Aan het einde van de dag gaat u naar huis met inzicht in de stappen die u samen met uw team kan zetten richting een meer geïntegreerde organisatie van zorg en met handvatten om zelf aan de slag te gaan met een verbeterproject. Tijdens een online terugkommoment zes maand na de studiedag kunt u ervaringen uitwisselen en advies ontvangen. 

 

Praktisch  

Dit programma wordt vier keer georganiseerd op verschillende locaties in Vlaanderen:  

 • Zaterdag 22 oktober 2022 van 9.00u tot 13u in Nieuwgoed Seminariecentrum te Gent-Zwijnaarde. 
 • Donderdag 1 december 2022 van 12.30u tot 17u in het Provinciehuis Vlaams-Brabant te Leuven 
 • Donderdag 8 december 2022 van 12.30u tot 17u bij Domus Medica te Antwerpen
 • Donderdag 15 december 2022 van 12.30u tot 17u bij be-MINE te Beringen 

Leden van Domus Medica en praktijkverpleegkundigen betalen 40 euro. Voor andere geïnteresseerden kost deelname aan de studiedag 80 euro. 

 • 1Universiteit Antwerpen en Instituut voor Tropische Geneeskunde, Antwerpen. Danhieux K, Buffel V, Wouters E, Martens M, Remmen R, van Olmen J. Waar haken mensen in de zorg voor diabetes en hypertensie af? Voorstelling van het SCale-Up diaBetes and hYpertensive care (SCUBY)-project. Huisarts Nu 2020;49:213-5.

Voor dit project werkt Domus Medica samen met:

 

 

 

 

flyer ter verpreiding

Flyer studiedag 22/10 ter verspreiding