Let's Scale Up Care: Een studiedag over de organisatie van chronische zorg in de huisartsenpraktijk (Antwerpen)

08 dec
Datum
8 december 2022 12:30 – 17:00
Organisator
In samenwerking met Domus Medica
Adres

Domus Medica
Lange Leemstraat 187
2018 Antwerpen
België

bekijk in Google Maps
Prijs
Leden 40 euro, niet-leden 80 euro
Accreditatie
Accreditering voor artsen is aangevraagd

De inschrijvingen voor deze vorming zijn afgesloten. Wenst u deze vorming nog te volgen, dan kan u zich nog inschrijven voor de editie in Beringen op 15/12.

Handvatten in de evolutie naar geïntegreerde zorg

Het groeiende aantal mensen met een complexe ondersteuningsnood zet druk op de huisartsenpraktijk. Deze druk opvangen en de zorg toegankelijk houden wordt steeds moeilijker. Dit maakt de evolutie naar ‘geïntegreerde zorg’ noodzakelijk. De methoden en structuren voor deze omschakeling zijn grotendeels gekend, maar op praktijkniveau is het nog geen ‘business as usual’. Naast voldoende huisartsen en een faciliterend gezondheidsbeleid, vraagt het ook een andere organisatie van de praktijk. Huisartsen en hun team willen de zorg wel zo organiseren, maar de hectiek van alledag maakt verandering niet evident

In samenwerking met SCUBY Belgium en medemogelijk gemaakt door ebpracticenet, organiseert Domus Medica dit najaar verspreid over Vlaanderen een viertal studiedagen over de organisatie van chronische zorg in de huisartsenpraktijk. Op 8 december vindt deze plaats bij Domus Medica in Antwerpen.

Tijdens deze interactieve middag bieden we tools en tips ter ondersteuning van het veranderproces naar een meer geïntegreerde zorg voor personen met chronische ziekten. Hier gaat u samen met andere huisartsen en praktijkverpleegkundigen uit de regio mee aan de slag. We identificeren welke elementen van geïntegreerde zorg u nu al doet, wat u verder ambieert en hoe u die ambitie (in kleine stappen) kan verwezenlijken in uw praktijk.

 

Wat is SCUBY?

Het SCUBY-onderzoeksproject bekeek in de eerste fase hoe de zorg voor diabetes en hypertensie georganiseerd is in België, Slovenië en Cambodja en welke resultaten deze zorg oplevert. In België brachten we de zorgprocessen in kaart van 63 verschillende huisartspraktijken. De aandacht ging hierbij uit naar hoe de zorg voor de chronische aandoening wordt uitgebouwd: welke elementen zijn aanwezig en welke ontbreken? En welke elementen van de organisatie leiden tot goede zorgresultaten? Het uiteindelijke doel van SCUBY is om van best practice naar common practice op te schalen.1

 

Het Programma 

In de week voor de studiedag bekijkt u thuis een korte kennisclip waarin we duiden wat dat precies betekent, "geïntegreerde zorg voor personen met chronische ziekten in de huisartsenpraktijk". Daarna leert u via de 'Lets scale up care-scan' in hoeverre uw praktijk al geïntegreerde zorg voor die personen biedt. Op deze inzichten bouwen we voort tijdens de fysieke studiemiddag. Die middag verloopt als volgt:

12.30 tot 13u - Inloop met broodjes 

13 tot 14.15u - Plenaire inspiratiesessie met presentaties van

  • Prof. dr. Josefien van Olmen,  huisarts en professor Kwaliteit van Geintegreerde zorg aan de Universiteit Antwerpen over de rol van de huisartsenpraktijk voor personen met chronische aandoeningen. 
  • Dr. Katrien Danhieux, huisarts en doctoraatsonderzoeker SCUBY Belgium over het ‘laaghangend fruit’ naar geïntegreerde zorg in huisartsenpraktijken
  • Dr. Tine Rappé, huisarts en winnaar van de prijs van de Jonge Huisarts 2022 spreekt over haar eigen verbeterproject rond geintegreerde zorg voor personen met COPD. 

14.15 tot 14.30u - Koffiepauze 

14.30 tot 16u - Interactieve workshops: 

In de workshop reiken we methodieken aan voor een verbeterproject en passen dit toe op één concreet element van geintegreerde zorg. Intervisie en leren van elkaar staat hier centraal.  U neemt deel aan één van de vier workshops:

  • Populatiemanagement en optimaal gebruik van het EMD  
  • Samenwerken binnen en buiten de huisartsenpraktijk  
  • Ondersteunen van zelfmanagement en de relatie met de patiënt  
  • Buurtgerichte zorg en de verbinding met welzijn   

16.00 tot 16.20u -  Plenaire afsluiting: 

Aan het einde van de dag gaat u naar huis met inzicht in de stappen die u samen met uw team kan zetten richting een meer geïntegreerde zorg en met handvatten om zelf aan de slag te gaan met een verbeterproject. Tijdens een online terugkommoment zes maand na de studiedag kunt u ervaringen uitwisselen en advies ontvangen. 

16.20-17.00u  Receptie 

 

Kosten 

leden van Domus Medica en verpleegkundigen in de huisartsenpraktijk betalen 40 euro. Voor andere geïnteresseerden kost deelname aan de studiedag 80 euro. 

 

Deze studiemiddag op een ander moment/locatie bijwonen?

Dit programma wordt vier keer georganiseerd op verschillende locaties in Vlaanderen:  

  • 1Universiteit Antwerpen en Instituut voor Tropische Geneeskunde, Antwerpen. Danhieux K, Buffel V, Wouters E, Martens M, Remmen R, van Olmen J. Waar haken mensen in de zorg voor diabetes en hypertensie af? Voorstelling van het SCale-Up diaBetes and hYpertensive care (SCUBY)-project. Huisarts Nu 2020;49:213-5.

Voor dit project werkt Domus Medica samen met: