Expert cursus perinatale leefstijlcoaching

08 feb
Datum
8 februari 2024 09:00 – 17:00
Organisator
Andere organisatie
Adres

KU Leuven campus Heverlee
Celestijnenlaan 200H
3001 Leuven
België

bekijk in Google Maps
Prijs
1600 euro
Inschrijven voor deze activiteit

Organisatie: Faculteit Geneeskunde KU Leuven

Wat houdt de opleiding in?

Deze gespecialiseerde opleiding is gericht op het bevorderen van gezond gedrag voor, tijdens, tussen en na zwangerschap, met wetenschappelijk onderbouwde hands-on trainingen voor zorgverleners betrokken in perinatale zorg.

Steeds meer vrouwen hebben te kampen met een ongezonde leefstijl. Zo is er een toename van het aantal vrouwen met overgewicht aan de start van hun zwangerschap, een overdreven gewichtstoename tijdens de zwangerschap en geraken de moeders hun bijgekomen kilo’s niet meer kwijt na geboorte. Dit leidt tot verhoogde risico’s bij de moeder en de nakomeling en zelfs ook bij de partners met intergenerationele belasting. Een gezond eetgedrag, veilige fysieke activiteit en een optimaal mentaal welbevinden spelen een cruciale rol. Snel evoluerende kennisuitbreiding en -verdieping over doelgericht en persoonlijk leefstijladvies en coaching voor toekomstige en jonge families geraakt niet efficiënt en tijdig tot bij de zorgverleners.

Deze gespecialiseerde opleiding brengt alle ‘state of the art’ kennis omtrent 3 topics, nl. ‘voeding en gewicht’, ‘fysieke activiteit’ en ‘mentaal welzijn’ - specifiek binnen de perinatale zorg - samen. Lesgevers zijn experts binnen de 3 topics omdat ze onderzoeksmatig en/of in de praktijk dagelijks in contact komen met vrouwen en families in de reproductieve leeftijd. Korte theoretische sessies worden afgewisseld met intensieve hands-on workshops gedurende 3 keer 2 dagen (6 dagen in totaal van theorie en praktijk gecombineerd). Zo zal deze cursus maximaal 25 zorg- en hulpverleners trainen in gespecialiseerde vaardigheden om in te zetten tijdens preconceptie, zwangerschaps- en postpartum consultaties en dagelijkse contacten met toekomstige en jonge gezinnen.

Interesse in deelname?

Aanmelden kan vanaf 20 september 2023

 • STAP 1: Kandidaten vullen het aanmeldingsformulier in. Indien goedkeuring van deelname door het kernteam, zal de cursist hiervan per e-mail op de hoogte worden gebracht.
 • STAP 2: Vervolgens schrijven toegelaten kandidaten zich in als student aan KU Leuven

Toelatingsvoorwaarden

De eerste 25 aanmeldingen die voldoen aan de toelatingsvoorwaarden worden toegelaten tot de cursus. Bij meerdere inschrijvingen wordt er een reservelijst aangelegd. De kandidaten worden hiervan verwittigd.

Praktische info

De opleiding loopt over 6 lesdagen, gespreid over 8 maanden. Per lesdag worden korte theoretische sessies afgewisseld met intensieve hands-on workshops. Er zijn 3 lesblokken van telkens 2 dagen, nl. rond “voeding en gewicht”, “mentaal welzijn” en “fysieke activiteit en capita selecta”.

 • ​​42 uren (6 lesdagen van 7 uren)
 • Voor de editie van 2024, zal de cursus plaatsvinden op volgende data:
  • 8 en 9/02/2024
  • 6 en 7/06/2024
  • 12 en 13/09/2024
 • Studiebelasting buiten de contacturen: 48 uren 

  • Voorbereiding en naverwerking van lessen, voorbereiding op examen (eindproduct: opgenomen coachingsessie van 15 minuten; 3 min. pitch voor de groep cursisten, schriftelijke neerslag)

 • Locatie: Leuven, campus Heverlee, in Quadrivium [Onder voorbehoud]

 • Kostprijs: 1600 euro

Beginprofiel

Deze opleiding richt zich voornamelijk tot vroedvrouwen, huisartsen, gynaecologen, pediaters, neonatologen, kinesisten, diëtisten, psychologen, sociaal werkers, en iedereen die betrokken is in perinatale zorgverlening.

Minimaal een bachelor diploma relevant binnen perinatale zorg wordt verwacht.

Troeven van de opleiding

De academische onderbouwing van de opleiding, met lesgevers met de nodige academische expertise, naast de praktische toepasbaarheid van de cursus, met integratie van 12 hands-on workshops, garanderen dat de deelnemers op het einde van de opleiding beschikken over voldoende handvaten om in de praktijk vrouwen voor, tijdens, tussen en na de zwangerschap te coachen in functie van een gezonde fysieke en mentale levensstijl. Een breed aanbod van relevante aspecten van perinatale leefstijl worden geïntegreerd in deze permanente vorming.

Het opzet van deze cursus in kleine groep en met zowel korte theoretische sessies als interactieve workshops met casusbesprekingen zorgt voor een intensieve interactie tussen de deelnemers onderling en met de lesgevers .