Virtueel gedeelde praktijk

ELZ Antwerpen Oost - -

Voor welke concrete uitdaging biedt uw praktijkvoorbeeld een oplossing/inspiratie?

Hoe voorzie ik de continuiteit van zorg voor mijn patiënten als ik als solo-arts uitval door ziekte of tijdelijk afwezig ben?

Wat heeft u gedaan?

Samen met een aantal solopraktijken uit onze streek zijn we "een virtuele samenwerking" aangegaan. We gebruiken nu allemaal éénzelfde EMD-systeem in onze praktijk. Bij spoedoproepen of bij afwezigheid vervangen we elkaar. De vervangende arts heeft alleen dan inzage in het dossier van andermans patiënten voor de nodige medische informatie.  

Hoe heeft u dat georganiseerd?

Het idee is ontstaan op basis van een artikel in de HANU van enkele jaren geleden getiteld: 'Van solohuisarts naar huisartsen onder één dak (HOED).  Een gedeeld EMD wordt omschreven als de eerste stap naar de HOED. Wij hebben verder niet die ambitie, maar dit werkt erg prettig. 

Waarom is het een succesvol voorbeeld?

Als soloarts is het belangrijk om opvang te voorzien voor patiënten en zo de continuiteit van zorg te garanderen. De COVID-19 crisis heeft ons doen inzien dat het beter is dit al in de praktijkwerking te integreren dan ad hoc te moeten organiseren. 

Heeft u tips of zijn er valkuilen om op te letten?

We werken nog niet zo lang volgens dit systeem. Het is belangrijk met elkaar te blijven overleggen over de (tevredenheid van) de werking. 

gedeeld EMD