Toegankelijke huisartsenzorg: huisarts zoekt huisarts speeddating

ELZ Antwerpen Oost - Huisartsenkring Antwerpen Oost (Hakao) -

Kunt u uw praktijk kort beschrijven?

WP Antwerpen Oost is de wachtpost voor de zone 2100-Deurne, 2140-Borgerhout, 2150 Borsbeek, 2160-Wommelgem

Voor welke concrete uitdaging biedt uw praktijkvoorbeeld een oplossing/inspiratie?

Jonge artsen (meestal HAIO’s) die een locatie zoeken om hun carrière te starten, beginnen aan een heuse sollicitatieronde waarbij veel energie kruipt in het aanschrijven van praktijken, contacten en afspraken regelen met als doel op sollicitatiegesprek te kunnen komen. Daarnaast zijn veel praktijken opzoek naar collega huisarsten, een niet altijd even evidente zoektocht.

Wat heeft u gedaan?

De huisartsenkring Antwerpen Oost organiseerde een speeddate tussen praktijken die de mogelijkheid of nood hebben om artsen aan te nemen, en jonge artsen die proberen artsen in een bepaalde regio te leren kennen. 

Hoe heeft u dat georganiseerd?

Artsen uit de huisartsenkring werden uitgenodigd om kennis te maken met nieuwe kandidaten en hen beter te leren kennen. Zo werden derdejaars HAIO’s aangeschreven om bij ons de gelegenheid te nemen om op één avond een twaalftal praktijken te leren kennen.

Waarom is het een succesvol voorbeeld?

De ontspannen setting en de korte contacten plaatsen de praktijken en de zoekende artsen tijdens hun eerste gesprek op een gelijke hoogte. De open sfeer heeft niets van een sollicitatiegesprek. Het geeft de vrijheid aan beide partijen nadien terug contact op te nemen en een mogelijke samenwerking verder te bespreken. Het belangrijke eerste contact komt gemoedelijk en makkelijk over.

Heeft u tips of zijn er valkuilen om op te letten?

De groepen mogen best niet al te groot zijn. 5 minuten per contact is het absolute minimum – 10 minuten heeft men ook gauw gevuld. 6-10 wisselende contacten per uur is dus het maximum. Onze speeddate duurde 1.5 uur. Dat is net aangenaam en tevens interessant. Belangrijk is op voorhand contactgegevens te verzamelen om ter plaatse uit te wisselen. Wij kozen voor een unieke locatie, het vliegtuigmuseum in Deurne, waarbij de deelnemers de mogelijkheid hadden tot een bezoek aan het museum onder begeleiding van de bezielers van deze unieke verzameling. 

toegankelijke zorg