Toegankelijke huisartsenzorg: ikzoekeenhuisarts.be

ELZ Zuiderkempen - VHKZ vzw -

Kunt u uw praktijk kort beschrijven?

Dit is een initiatief van de huisartsenverenigingen Zuiderkempen en regio Turnhout, kort VHKZ vzw en HVRT vzw.   

Voor welke concrete uitdaging biedt uw praktijkvoorbeeld een oplossing/inspiratie?

Bijna overal in Vlaanderen staat de toegankelijkheid van de huisartsenzorg onder druk. Dit is in de Kempen niet anders. Voor burgers in de regio is het bovendien niet evident om zicht te krijgen op welke huisartspraktijken nog nieuwe patiënten aannemen.

Wat heeft u gedaan?

Huisartsen die nog voldoende ruimte hebben voor nieuwe patiënten zijn nu -volgens locatie- terug te vinden op een duidelijke, overzichtelijke, toegankelijke en gebruiksvriendelijke website. Nieuwe inwoners of patiënten in de Kempen die om één of andere reden een huisarts zoeken, kunnen we nu verder helpen. De website www.ikzoekeenhuisarts.be brengt in kaart welke huisartsenpraktijk nog ruimte heeft voor nieuwe patiënten.

Hoe heeft u dat georganiseerd?

De website groepeert de nog beschikbare praktijken in een straal van 3 tot 5 km rond de woonplaats van de patiënt. Er wordt wel gevraagd om een praktijk te kiezen binnen de eigen gemeente. Dagelijks worden de gegevens van de beschikbare huisartsenpraktijken geüpdatet.

De website werd samen met de firma 'We Are Knights' ontwikkeld en is gekoppeld aan de database van 'Permamed'. Hier kunnen de artsen ingeven of ze al dan niet een patiëntenstop hebben. Hier is de arts zelf verantwoordelijke voor. Afhankelijk of ze ja of neen invullen, wordt de praktijk wel of niet zichtbaar op de website. De kring(medewerkers) hebben hier geen taak in. 

 

 

 

Waarom is het een succesvol voorbeeld?

Nieuwe inwoners of patiënten in de Kempen die om één of andere reden een huisarts zoeken, kunnen we nu verder helpen. Tevens kunnen we met deze website het Globaal Medisch Dossier (GMD) nog eens onder de aandacht brengen. Het doel van zo’n GMD is een betere individuele begeleiding en een betere samenwerking tussen zorgverleners te beogen. Dit is enkel mogelijk wanneer je een vaste dokter hebt en niet hoeft te hoppen tussen verschillende huisartspraktijken. 

 

Heeft u tips of zijn er valkuilen om op te letten?

Het is een mooi voorbeeld van hoe we patiënten zouden kunnen helpen bij het vinden van een nieuwe huisarts. Maar, in een regio zoals de onze, waar elke huisarts(enpraktijk) een patiëntenstop heeft, stellen we vast dat als een patiënt een bepaalde postcode ingeeft er geen huisartsen meer verschijnen. De website is dus zeker een goed initiatief voor regio's waar het huisartsentekort nog niet zo voelbaar is en waar er nog praktijken zijn zonder patiëntenstop. 

Daarbij komt dat toegankelijke huisartsenzorg niet enkel afhankelijk is van het aantal beschikbare huisartsen, maar ook afhangt van de organisatie van de huisartsenzorg. Daarom is het belangrijk om ook hierrond acties te ondernemen. 

toegankelijke zorg