Praktijkinstrumenten
Pain in Motion biedt op hun website diverse praktijkinstrumenten voor zorgprofessionals ter ondersteuning van de behandeling van patienten met chronische pijn. We lichten er enkele voor u uit:
- Een script en handleiding voor motiverende gespreksvoering in de praktijk in combinatie met pijneducatie;
- Een activiteitendagboek voor patienten;
- Een symptomenlijst van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom.
Informatiemateriaal voor patiënten
In samenwerking met onder andere Pain in Motion ontwikkelde Domus Medica educatiemateriaal over chronische pijn in bio-psychosociaal perspectief voor patiënten.
-
- Een informatiebrochure voor patiënten getiteld 'Waarom blijft mijn pijn aanhouden en wat kan ik er aan doen?'
- De Franstalige poster en infobrochure zijn te downloaden op de website van Pain in Motion
Ander relevant educatiemateriaal van Pain in Motion:
- Video's voor patiënten om pijn beter te begrijpen;
- Informatie over chronische pijn van Retrain Pain.
Leeslijst
Algemeen
- Lesmateriaal en aanbevolen literatuur vanuit Pain in Motion
- dr Leen Vermeulen - Je Pijn te Lijf (2021). Een werkboek dat de puur medische kijk op chronische pijn overstijgt vol nieuwe inzichten en handvatten voor zowel patiënten als zorgverleners.
Huisarts Nu
- De Paepe B, Smet J, Baeken C, Meeus M, De Greef I, Vanlander A, Van Oosterwijck J. Hoe ontstaan chronische klachten bij patiënten met fibromyalgie? De insula, een hersengebied met een mogelijke sleutelrol. Huisarts Nu 2021;50:84-90.
- Leysen B, Rydant S, Dom G, Robberechts A, Matheï C, De Loof H. Hoe opioïden veilig voorschrijven? Huisartsen en apothekers samen op Medisch-Farmaceutisch Overleg. Huisarts Nu 2020;49:12-16.
- Jacobs, Tom. Fybromyalgie: nieuwe perspectieven. Boekbespreking. Huisarts Nu 2020;6:
Kader
Dit themadossier is een valorisatie van het onderzoeksproject gefinancierd door de federale overheidsdienst Volksgezondheid rond de implementatie van Belgische aanbevelingen voor de behandeling van chronische pijn uitbesteed aan een consortium van partners: Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met Université de Liège, Universiteit Ghent, Universiteit Antwerpen en Université Catholique de Louvain (gezamenlijk onder de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion), La Société Scientifique de Médecine Générale (SSMG) en Domus Medica.
Binnen dit project werd een blended opleidingsmodule en implementatiemateriaal ontwikkeld die eerstelijnsprofessionals binnen de gezondheidszorg de kans geeft om hun kennis over chronische pijn te verhogen en te implementeren in de praktijk.