Week 3: betere Sumehrs dankzij een praktijkverpleegkundige

De belangrijkste voorwaarde voor een kwaliteitsvolle Sumehr is een kwaliteitsvolle registratie in het medisch dossier. Eenmaal een dossier op orde staat, kan elke EMD-software quasi moeiteloos een Sumehr exporteren naar Vitalink, waarmee een groeiend aantal zorgverleners vervolgens op een kwalitatieve en efficiënte manier aan de slag kan. Maar goed dossierbeheer is geen sinecure. Een praktijkverpleegkundige kan daar zeker bij helpen.

 

Dossiers goed bijhouden: stap-voor-stap vooruit

De weg naar meer en kwaliteitsvollere Sumehrs is duidelijk:

  • Iedere patiënt heeft recht op een Sumehr. Maak ze als huisarts dus voor al uw patiënten.
  • De inhoud van een goede Sumehr is actueel en relevant. Update deze steeds bij pertinente wijzigingen in de gezondheidsgegevens van een patiënt.
  • Dankzij de Sumehr kunnen zorgverleners snel een correcte inschatting maken van iemands gezondheidstoestand. Vergeet dan ook niet om oude zaken uit dossiers te schrappen en te archiveren.

Hoewel dit vanzelfsprekend klinkt, horen we vaak dat artsen worstelen met goed dossierbeheer omwille van de hoge registratielast. Daarom enkele concrete tips:

  • Leg de lat niet onrealistisch hoog. Hou bijvoorbeeld grote schoonmaak in één complex dossier per week.
  • Goed begonnen is half gewonnen. De tijd die u - bij een nieuwe patiënt - steekt in de opstart van een nieuw dossier, verdient u later dubbel en dik terug.
  • Overweeg om zeer banale eenmalige diagnoses NIET te registreren. Zo moeten ze later ook niet aangepast worden naar 'passief, niet-relevant'.

Naast kwaliteitsvolle Sumehrs biedt goed dossierbeheer ook tal van voordelen voor de eigen praktijkvoering, zoals een automatische overname van gegevens in eForms en het gebruik van queries om bepaalde risicogroepen te selecteren.

Betere Sumehrs dankzij een praktijkverpleegkundige

Steeds meer huisartsenpraktijken werken samen met een praktijkverpleegkundige. Deze hebben een erg divers takenpakket, van wondzorg over de controle van diabetici tot het opvolgen van bevolkingsonderzoeken. Daarnaast kunnen praktijkverpleegkundigen ook een deel van het dossierwerk overnemen, en zo bijdragen aan betere Sumehrs.

Zowel in Antwerpen als in Gent wordt de opleiding 'Verpleegkundige in de Huisartsenpraktijk (VIHP)' aangeboden. Naast de gebruikelijke verpleegkundige handelingen bij de huisarts, worden deze studenten ook vertrouwd gemaakt met het EMD, de eHealthBox, het nut van coderen en het belang van Sumehrs.

"Ik verwerk binnen de praktijk alle papieren post. Wanneer ik tussendoor even tijd heb tijdens de consultatie controleer ik even het laatste digitale verslag en vul op basis daarvan het dossier aan."
Vinny
Verweire (VIHP in 't Doktershuis in Melsele-Beveren)

Interesse om met een VIHP samen te werken? Bekijk zeker onze uitgebreide FAQ over samenwerken met een praktijkverpleegkundige.

De campagne 'Summer of Sumehr: Zorgcontinuïteit zonder Zorgen' is een initiatief van Domus Medica en huisartsenvereniging Gent, en wordt dit jaar mee uitgedragen door maar liefst 43 huisartsenkringen en wachtpostgebieden. Samen voor kwaliteitsvolle Sumehrs!

 

Publicatie datum
21 jun 2023
Revisiedatum
21 jun 2023