Jaarlijks overlijden gemiddeld vier huisartsen in Vlaanderen door suïcide. Hoewel de suïciderate bij artsen (de sterfte door suïcide per 100.000 artsen) gelijkaardig is aan de suïciderate in de Vlaamse populatie, ligt het suïciderisico bij vrouwelijke artsen opmerkelijk hoger dan bij Vlaamse vrouwen.
Dat blijkt uit het onderzoeksrapport dat Domus Medica vandaag publiceert. Dit onderzoeksrapport, kaderend in het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie 2012-2020, brengt verder in kaart welke risicofactoren het emotioneel welzijn van artsen bedreigen, en hoe het beter kan.
Risicofactoren
Zo zijn er heel wat belastende factoren in de werkcontext van huisartsen die het risico op emotionele problemen vergroten. Er is de hoge werkdruk, het gebrek aan vrije tijd en tijd voor het gezin, de administratieve taken, een emotionele jobinhoud en de druk van collega’s en patiënten. Maar ook persoonlijkheidskenmerken zoals perfectionisme en een grote zin voor verantwoordelijkheid, kunnen het emotioneel welzijn van artsen aantasten.
Tegelijkertijd is het taboe op geestelijke gezondheidsproblemen groot. Huisartsen willen tegemoetkomen aan de hoge verwachtingen om een gezond rolmodel te zijn en voelen zich niet comfortabel in de rol van patiënt.
‘Ziek zijn is voor patiënten, niet voor artsen’, aldus een deelnemer aan het onderzoek. Dat maakt de drempel naar professionele hulpverlening hoog.
Acties
Vertrouwelijke hulpverlening en respect voor ieders privacy zijn sleutelwoorden in de oplossing. Verder is er een grote nood aan kennis over zelfzorg.
Intervisie en samenwerking met collega’s en andere disciplines dient versterkt te worden om belastende taken te verdelen, uitwisseling mogelijk te maken en te werken aan een cultuur waarin artsen, net als patiënten, kwetsbaar kunnen zijn.
Domus Medica zet zich in voor deze problematiek door praktijkondersteuning en sensibilisering, en door het stimuleren van groepspraktijken, netwerken en samenwerkingsverbanden met partners uit het veld.
Ook de Vlaamse overheid en het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) werken met een multidisciplinaire richtlijn ‘Detectie en behandeling van suïcidale patiënten’ aan de versterking van de samenwerking tussen eerste en tweede lijn.
Informatie
Het volledige onderzoeksrapport ‘Suïcidepreventie bij (huis)artsen’ kunt u hier bekijken.
Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.