Op dinsdag 1 december is het Wereldaidsdag, waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor hiv/aids. Domus Medica wil huisartsen helpen om soa’s, met in het bijzonder hiv/aids, tijdig op te sporen.
Begin 2010 brengt Domus Medica een soa-leidraad uit. Dit wordt een handig hulpinstrument waardoor de actieve opsporing van soa eenvoudiger, gerichter en overzichtelijk wordt. Op basis van een duidelijk stroomdiagram kan men een eerste risico-inschatting maken. Indien het risico op soa duidelijk verhoogd blijkt, is het noodzakelijk hierop dieper in te gaan. Op welke manier dat dient te gebeuren, zal eveneens aan bod komen. Daarnaast maakt Domus Medica ook werk van een soa-pakket waarmee men in LOK-groepen aan de slag kan. Zo kunnen huisartsen getraind worden in het actief detecteren van soa’s en in de counseling hiervan.Heel vaak wordt in de huisartsenpraktijk alleen getest op vraag van de patiënt. Deze strategie is helaas niet afgestemd op het risico dat hij/zij werkelijk heeft. Mogelijk leeft er soms het misverstand dat soa enkel voorkomen in grote steden, waar prostitutie te vinden is of binnen specifieke milieus. In geen enkele huisartsenpraktijk daalt de prevalentie van soa echter tot nul! Bovendien weet men als arts niet altijd goed hoe het onderwerp het best aan te snijden.
Enkele cijfers
Jaarlijks worden er in België meer dan 1000 nieuwe gevallen van hiv vastgesteld, dit komt overeen met ongeveer 3 per dag! De heteroseksuele contacten zijn nog steeds de eerste oorzaak van de infectie in België, maar het aantal gevallen dat geïnfecteerd is via homo-/biseksueel contact, is ook duidelijk gestegen en dit voornamelijk bij mannen [1].
Ook andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen (met uitzondering van chlamydia). De hoogste prevalentie van soa komt voor in de leeftijdscategorie tussen 25 en 34 jaar, met uitzondering van syfilis dat nog vaker gediagnosticeerd wordt in de leeftijdsgroep van 35 tot 44 jaar.