Wat te doen bij een nucleair ongeval? - Informatie voor artsen

16 mrt 2011

Op 14 maart is het startschot gegeven voor de informatiecampagne “Wat te doen bij een nucleair ongeval?” van de FOD Binnenlandse Zaken en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), in samenwerking met de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

De campagne loopt van 14 maart tot 16 april en informeert de Belgische bevolking over de beschermingsmaatregelen bij een nucleair ongeval. Tegelijkertijd worden nieuwe jodiumtabletten verdeeld onder de omwonenden van de nucleaire installaties. De FOD Volksgezondheid stelt in het kader van deze campagne informatie ter beschikking van artsen, zodat de betrokken bevolking zo goed mogelijk begeleid en geïnformeerd kan worden.

Naar aanleiding van de campagne wordt de website www.nucleairrisico.be gelanceerd. Op de website is een rubriek voorzien met relevante informatie voor artsen: www.nucleairrisico.be/artsen. Deze werd samengesteld door de FOD Volksgezondheid, in samenwerking met het FANC. In de rubriek kunnen ook specifieke vragen voor artsen en een aantal wetenschappelijke publicaties geraadpleegd worden. De informatie op de website is van belang voor artsen die in de omgeving van de nucleaire installaties werken en door omwonenden geraadpleegd kunnen worden over het gebruik van jodiumtabletten tijdens een nucleair ongeval.

De jodiumtabletten worden verdeeld in een zone van 20 km rond de nucleaire installaties van Doel, Tihange, Chooz, Mol-Dessel, Borssele en in een zone van 10 km rond de nucleaire installatie van Fleurus. De inwoners en collectiviteiten (bedrijf, school, ziekenhuis, crèche …) van die zones ontvangen in de week van 14 maart een brochure die hen aanspoort om jodiumtabletten af te halen bij de apotheek.

De kans op een nucleair ongeval is zeer klein, maar niet onbestaande. Door jodiumtabletten vooraf te verdelen kan bij een ongeval waarbij radioactief jodium vrijkomt tijdwinst geboekt worden. Inname van natuurlijk jodium voorkomt in dat geval dat radioactief jodium in de schildklier terecht komt. Jodiumtabletten zijn echter maar één manier om de betrokken bevolking te beschermen. Naar binnen gaan of binnen blijven in een gebouw, ramen en deuren sluiten en luisteren naar de boodschappen van de overheid (o.a. via de media) is de juiste reflex bij een nucleair incident.

Meer informatie: www.nucleairrisico.be/artsen