Wat na zwangerschapsdiabetes?

30 sep 2009

zoet-zwangerDe Vlaamse Diabetes Vereniging vzw lanceert vanaf 1 oktober samen met de Vlaamse overheid het preventieproject Zoet Zwanger dat zich richt tot vrouwen met zwangerschapsdiabetes en hun zorgverleners. Het project loopt tot eind 2012 en gebeurt in samenwerking met Domus Medica en VVOG (Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie).

Zwangerschapsdiabetes is flink in opmars, net als type 2 diabetes. Evidentie toont aan dat screening en behandeling van zwangerschapsdiabetes de perinatale uitkomsten sterk kan verbeteren. De belangrijkste gevolgen voor de moeder zijn echter vooral te situeren op de langere termijn na de zwangerschap.  Zowat de helft van de vrouwen die zwangerschapsdiabetes heeft gehad evolueert namelijk al in de eerste 5 à 10 jaar na de bevalling naar type 2 diabetes. Het goede nieuws is dat bij deze hoogrisicogroep diabetes goed kan worden voorkomen door leefstijlinterventies. Wetenschappelijke aanbevelingen raden bij gevolg leefstijladvies en jaarlijkse screening aan bij alle vrouwen na zwangerschapsdiabetes. De praktijk is echter anders. Er worden zo belangrijke kansen voor diabetespreventie gemist.

Het project Zoet Zwanger werd precies opgezet om deze kloof te helpen overbruggen. Dit betekent concreet dat we leefstijlaanpassingen die diabetes helpen voorkomen, willen promoten, en een jaarlijkse nuchtere screening bij de huisarts adviseren om eventueel ingestelde diabetes vroegtijdig op te sporen.  Zoet Zwanger gaat daarom van start met een uitgebreide informatiecampagne, steunend op deze twee adviezen. Naast een campagneaffiche en een infobrochure werd ook de website ‘www.zoetzwanger.be’ ontwikkeld waar zowel leken als professionelen terecht kunnen voor informatie over zwangerschapsdiabetes en het project Zoet Zwanger.

De tweede pijler omvat het implementeren en evalueren van een vrijwillige registratie voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes. De vrouw verstrekt hiertoe haar contactgegevens via een registratieformulier en ondertekent een geïnformeerde toestemming. We vragen dat de arts die de diagnose stelt (in veel gevallen de gynaecoloog) hier een rol in opneemt. Elke geregistreerde vrouw zal jaarlijks via een geautomatiseerd recall systeem worden uitgenodigd (per brief / e-mail) om langs te gaan bij haar huisarts voor een nuchtere glycemiescreening. Dit bloedresultaat wordt bij de vrouw opgevraagd; indien diabetes is vastgesteld ontvangt zij namelijk geen jaarlijkse uitnodiging meer.

De huisarts en het project Zoet Zwanger

Het is duidelijk dat de rol van de huisarts essentieel is om de doelstellingen van Zoet Zwanger te realiseren. De huisarts van elke geregistreerde vrouw wordt per brief op de hoogte gebracht van de registratie (indien de contactgegevens door de vrouw werden meegedeeld) en om actieve deelname gevraagd. Jaarlijks wordt de vrouw eraan herinnerd om zich nuchter te laten screenen bij haar huisarts, die haar hierin verder kan motiveren. Dit moet uiteraard worden geplaatst binnen een globale aanpak ter preventie van diabetes (voornamelijk behandeling overgewicht/obesitas).

Voor meer info of vragen over het project Zoet Zwanger en de registratie kunt u steeds terecht op de website www.zoetzwanger.be. Op deze website kunt u ook al onze materialen (de infobrochure, de registratiefolder) zelf downloaden of bestellen. Huisartsen die op de hoogte willen blijven van het project, kunnen zich best via de site inschrijven op de Zoet Zwanger nieuwsbrief.

Contact: www.zoetzwanger.be