Vrijwilligers Zelfmoordlijn 1813 beantwoorden record aantal oproepen in 2014

3 apr 2015

De vrijwilligers van de Zelfmoordlijn 1813 beantwoorden in 2014 14.536 oproepen, een stijging met 29% ten opzichte van 2013. Nooit eerder werden meer oproepen beantwoord aan de Zelfmoordlijn.

Capaciteitsuitbreiding als verklaring voor grote stijging

In november 2013 werd de Zelfmoordlijn omgedoopt tot Zelfmoordlijn 1813. Hiermee wordt niet alleen de toekenning van het verkort nummer 1813 en de integratie van de crisislijn in de portaalsite www.zelfmoord1813.be gesymboliseerd, maar ook de samenwerking tussen het Centrum ter Preventie van Zelfdoding en Tele-Onthaal met als doel de bereikbaarheid van de lijn uit te breiden. Een groep vrijwilligers van Tele-Onthaal werd opgeleid om de Zelfmoordlijn 1813 te bemannen, zij stonden in 2014 in voor een kwart van de beantwoorde oproepen.

Online gesprekken in de lift

De stijging van het aantal beantwoorde oproepen is met 58% het meest uitgesproken op de chat. De voorbije 5 jaar verdubbelde het aantal online contacten. Naast het feit dat de chat van de Zelfmoordlijn 1813 sinds eind 2013 dagelijks bemand wordt, zijn ook meer vrijwilligers tegelijk beschikbaar. Toch volstaat deze capaciteitsuitbreiding nog steeds niet.

Kirsten Pauwels, directeur van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding: “Onze chat is dagelijks geopend van 19u tot 21u30. We merken dat heel wat mensen, vooral jongeren, de chat verkiezen voor een gesprek met de Zelfmoordlijn 1813. De drempel om online over zelfmoordgedachten te spreken, blijkt nog lager dan via de telefoon. Doordat chatgesprekken gemiddeld een uur duren, hebben we erg veel vrijwilligers nodig om aan de vraag te voldoen. We zullen bij werving van nieuwe vrijwilligers het komende jaar de focus dan ook zeker, naast op de telefoon, op de chat leggen. Ook onze e-mail zit in de lift. Dit medium is echter minder geschikt voor de zeer acute situaties.”

Steeds meer mannen, stijgende leeftijd oproepers

Naast de globale stijging van het aantal oproepen, stelt het CPZ ook vast een steeds meer mannelijker en ouder publiek te bereiken. In 2009 was 1 op 3 oproepers een man, vandaag zien we een percentage van 41% mannelijke oproepers aan de telefoon. Een goed teken, want mannen zijn een belangrijke doelgroep gezien de suïcidecijfers bij mannen hoger liggen dan bij vrouwen. Ook aan de chat neemt het aantal mannen iets toe, van 22% in 2009 naar 25% in 2014.

Aan de telefoon bereikt de lijn een ouder publiek. In 2009 was 23% van de oproepers ouder dan 50, nu is dat een derde. De 60-plussers zijn goed voor 11% van de oproepen, in 2009 was dit 8%.

Zelfmoord1813

De integratie van de Zelfmoordlijn in de portaalsite www.zelfmoord1813.be en de toekenning van het verkorte nummer 1813 hebben gevolgen voor de bekendheid van de lijn. Meer dan 80% van de oproepers contacteert de lijn ondertussen via het verkorte nummer. Het stijgend aantal chataanvragen en e-mails toont aan dat mensen hun weg vinden naar de website www.zelfmoord1813.be.

“Het is goed vast te stellen dat zoveel mensen de weg vinden naar onze lijn, en het nieuwe nummer en website blijken te kennen”, zegt Kirsten Pauwels. “Dit heeft echter ook nadelen. We stellen vast dat we met de komst van het verkorte nummer ook meer met nep- of pestoproepen te maken krijgen. Dit zorgt er niet alleen voor dat oproepers in acute nood niet binnen geraken, maar is ook erg demotiverend voor onze vrijwilligers. We zetten dan ook alle mogelijkheden die we hebben om dit soort oproepen in te perken in.”

Plannen voor 2015

Het komende jaar verwacht het CPZ opnieuw een stijging van het aantal beantwoorde oproepen te realiseren. Begin dit jaar gingen 30 nieuwe vrijwilligers aan de slag. 50 anderen startten aan de opleiding. Ook in 2015 blijft het CPZ absolute prioriteit maken van de uitbreiding van het vrijwilligersbestand, en de bereikbaarheid van de lijn. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via vrijwilligers@preventiezelfdoding.be of www.zelfmoord1813.be/vrijwilligers.