Vrijwilligers in de huisartsenpraktijk

Een aantal weken geleden sloegen Domus Medica en Rode Kruis Vlaanderen de handen in elkaar, zodat huisartsenpraktijken een beroep kunnen doen op vrijwilligers van het Rode Kruis en op burgers die zich inzetten als ‘crisisvrijwilliger’. Het inzetten van vrijwilligers in de huisartsenpraktijk is in principe niet mogelijk, maar in deze coronatijden werd hiervoor een uitzondering gemaakt. 

Getuigenis uit de praktijk

Ook dr. Stijn Degrave, huisarts in Herzele, maakte van deze mogelijkheid gebruik en deelt hier zijn ervaring over het inschakelen van een vrijwilliger in de huisartsenpraktijk. Hij werkt samen met één huisarts, een haio, een diëtist-diabeteseducator, een logopediste en een diëtiste-tabakologe: 

“Door de COVID-pandemie kwamen er heel wat nieuwe taken bij en verhoogde de druk op onze praktijk. Vooral in oktober was de telefoonbelasting gigantisch geworden. Daardoor hadden we nood aan extra hulp. In november zag ik in de nieuwsbrief van Domus Medica dat vrijwilligers van het Rode Kruis ingeschakeld konden worden. De bedoeling was om hen in te schakelen voor administratieve ondersteuning en voor het onthaal van patiënten.  

De ‘aanvraag’ verloopt volledig online. Eerst moet je je registreren op de website van het Rode Kruis. Daarna kan je zelf de uren waar je een vrijwilliger nodig hebt, aanmaken. De vrijwilligers vullen dan zelf in wanneer ze kunnen komen. In het begin was het even zoeken op de website maar tijdens het telefoontje met het Rode Kruis werd alles goed uitgelegd. Ook zijn er filmpjes om de praktische werking uit te leggen. De verdere administratieve afhandeling verloopt dan verder tussen het Rode Kruis en de vrijwilliger.

Op onze aanvraag kwamen heel wat reacties van vrijwilligers. We stelden daarom een draaiboek op dat de vrijwilligers uitlegt over wat ze mogen en kunnen doen. Onze haio geeft hen nog extra informatie. 

De vrijwilligers werden voornamelijk ingeschakeld voor secretariaatswerk zoals het beantwoorden van telefoons, afspraken inplannen en patiënten ontvangen in de praktijk. 

We hebben zelf geen vaste secretaresse in dienst en daarom zijn ze een heel grote hulp voor de praktijk, vooral door de zware telefonische belasting die sinds de crisis extreem gestegen is. De vrijwilligers zijn heel geëngageerd en komen uit verschillende disciplines: mensen die op pensioen zijn, mensen die technisch werkloos zijn,… “

Afspraken tussen huisartsenpraktijk en vrijwilliger(s)

Domus Medica en Rode Kruis Vlaanderen stelden een aantal huisregels op om de werking met een vrijwilliger vlot te laten verlopen:

  • Er geldt een beroepsgeheim en/of discretieplicht voor de vrijwilliger die werkzaam is in een huisartsenpraktijk. Dit houdt in dat de vrijwilliger geen gegevens vrij mag geven aan anderen dan diegenen die gerechtigd zijn er kennis van te nemen. Het gaat om informatie die de vrijwilliger krijgt van patiënten maar ook informatie over de huisartsenpraktijk waar de vrijwilliger werkt. Vrijwilligers kunnen meer informatie omtrent het beroepsgeheim en/of discretieplicht vinden op de website van Rode Kruis Vlaanderen. 
  • U kunt een beroep doen op vrijwilligers voor logistieke ondersteuning. Andere taken, en specifiek zorgkundige of verpleegkundige ondersteuning, mogen niet uitgevoerd worden door de vrijwilligers. Indien de vrijwilliger – al dan niet op uw verzoek – toch dergelijke taken zou uitoefenen, is dit niet zonder risico. Domus Medica verzoekt u dan ook de vrijwilligers effectief logistieke taken te laten uitvoeren. Zo zal de samenwerking gegarandeerd vlot verlopen.
  • De huisartsenpraktijk voorziet persoonlijk beschermingsmateriaal voor de vrijwilliger. Deze dient hiervoor niet zelf in te staan. Het is bovendien van belang dat er op geen enkele wijze een onderscheid wordt gemaakt tussen het vast personeel van de huisartsenpraktijk en de vrijwilliger op het gebied van toekenning van de persoonlijke beschermingsmiddelen. Domus Medica vindt het belangrijk dat iedereen optimaal beschermd wordt.
  • Rode Kruis Vlaanderen staat in voor de verzekering van de vrijwilligers, met name burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen. 

Meer informatie

Wilt u ook een beroep doen op een vrijwilliger van Rode Kruis Vlaanderen? Dan kunt u uw hulpvraag eenvoudig indienen via het online formulier.

Als u zelf iemand kent die zijn steentje wil bijdragen als vrijwilliger in uw huisartsenpraktijk, kan hij/zij zich inschrijven als crisisvrijwilliger via volgend formulier.