Vlaming leeft niet echt gezond

Niet eens de helft van de volwassen Vlamingen eet dagelijks fruit en een kwart haalt de aanbeveling van minstens 150 minuten per week matig tot intensief sporten niet. Dat blijkt uit cijfers die wetenschappelijk instituut Sciensano deze week publiceerde. 

De Preventiebarometer van wetenschappelijk instituut Sciensano gaat na of de bevolking wel gezond leeft. En dat valt – blijkens cijfers die deze week werden gepubliceerd – nogal tegen te vallen, vooral wat eetgedrag betreft. “Ongezond eetgedrag is een van de belangrijkste factoren voor overgewicht en obesitas, wat het risico op verschillende chronische aandoeningen verhoogt en de levenskwaliteit vermindert. Een aangepast beleid, afgestemd op de behoeftes van de Vlaamse bevolking, kan helpen in de strijd tegen dit gezondheidsprobleem. De resultaten van de Preventiebarometer kunnen beleidsmakers ondersteunen bij het ontwikkelen en implementeren van toekomstige preventiestrategieën”, geeft Sciensano-onderzoeker Elise Braekman het belang van de barometer aan. 

Minder dan de helft van de Vlamingen (48,4%) eet dagelijks fruit. Groenten scoren met 67,6% beter, maar dat betekent dat er toch nog steeds één Vlaming op drie niet op dagelijkse basis groenten eet. 15,1% drinkt elke dag een gesuikerde frisdrank en 26,9% eet dagelijks zoete of zoute snacks. Vooral mannen, jongvolwassenen, personen met hoogstens een diploma middelbaar onderwijs en personen die moeilijk financieel rondkomen, lopen een hoger risico. Argumenten die het vaakst worden aangehaald om ongezond eten te verantwoorden, zijn: “Gezonde voeding is duur” (65,3%), “lekker eten niet kunnen of willen missen” (63,3%) en “een druk leven” (58,7%). Opmerkelijk: meer dan driekwart van de Vlamingen (77,6%) vindt een verbod op reclame voor ongezonde voeding voor kinderen en jongeren belangrijk. 

Voor beweging scoren de Vlamingen beter dan voor hun voedingspatroon. Bijna driekwart haalt de bewegingsaanbeveling om minstens 150 minuten per week matig tot hoog intensief te bewegen. Wie hier minder scoort, zijn vrouwen, personen tussen 35 en 54 jaar, 75-plussers, laagopgeleiden en personen die moeilijk financieel rondkomen. Over makkelijke manieren om preventief te werken, blijken veel Vlamingen niet op de hoogte te zijn. Zo weet minder dan één Vlaming op drie dat er een aanbeveling bestaat om het zitmoment elk half uur te onderbreken door even recht te staan en te bewegen. 

Filip Ceulemans