Vlaanderen lanceert nieuwe rookstopcampagne

Onder het motto ‘Ga voor een frisse start’ lanceert Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) een nieuwe campagne die rokers wil helpen hun rookstopintenties concreet te maken. De campagne is voornamelijk gericht op mannen tussen 25 en 44 jaar.  

Stoppen met roken is niet makkelijk. Vaak wordt in rookstopcampagnes een negatieve toon aangeslagen. Daar wil Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) komaf mee maken met een nieuwe campagne die ze deze week lanceerde. De boodschap die de campagne wil uitdragen, ‘Ga voor een frisse start’, is die van een positief verhaal van wilskracht en fierheid. “De laatste sigaret staat daarbij gelijk aan een nieuwe, frisse start”, aldus de minister. “Omdat er vaak meerdere pogingen nodig zijn om te stoppen met roken, is het een proces van vallen en opstaan. Ik wil rokers die willen stoppen zeggen dat ze zich niet mogen laten ontmoedigen indien een eerdere poging niet gelukt is. Het is nooit te laat om met goede moed opnieuw te proberen.” 

Voor een geslaagde rookstop zijn gemiddeld vijf tot zeven rookstoppogingen nodig. Vorig jaar gaf 43% van de rokers aan te willen stoppen. 27,6% ondernam ook effectief een poging. Stoppen met roken gaat makkelijker indien gebruik wordt gemaakt van een hulpmiddel. De website van de campagne geeft een overzicht van alle mogelijke hulpmiddelen die ter beschikking staan van de roker die wil stoppen: Tabakstop, tabakoloog, e-sigaret met nicotine, de Allen Carr-methode, rookstopmedicatie en ondersteuning door huisarts en/of apotheker. 

De campagne loopt gedurende de maand september en wordt gevoerd via sociale media, digitale advertentiepanelen in de buurt van supermarkten en raamstickers in de voertuigen van de Lijn in een aantal centrumsteden. In de campagne wordt ingespeeld op de leefwereld van (mannelijke) rokers tussen 25 en 44 jaar. De laatste sigaret wordt gekoppeld aan het klaar zijn voor een eerste kindje, voor een eerste lange wandeling, voor een eerste filmavond zonder rookpauze, voor een eerste training en voor een eerste date. 

Filip Ceulemans