Vlaanderen lanceert gezondheidsaanbevelingen 2021

Actief zijn is de sleutel voor een goede gezondheid. Daarom laat Vlaanderen de Vlaming zich afvragen of hij wel voldoende beweegt? Of hij niet te veel zit? Het zijn de twee vragen die de gezondheidsaanbevelingen 2021 ondersteunen.

Op basis van de nieuwe aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) formuleerde het Vlaams Instituut Gezond Leven samen met een groep experten een duidelijk antwoord op de vraag of we voldoende bewegen en niet te veel zitten. De aanbevelingen vervangen de eerdere adviezen die dateren uit 2017.

Wat meteen opvalt, is de onderverdeling in leeftijdsgroepen. Op beweging staat geen leeftijd, maar peuters hebben andere beweegnoden dan hun grootouders. Er kwamen uiteindelijk vier leeftijdsgroepen uit de bus: peuters en kleuters (tot 5 jaar), kinderen en jongeren (tot 17 jaar), volwassenen en 65-plussers. Daar komen nog aparte aanbevelingen bovenop voor zwangere en pas bevallen vrouwen en mensen met een beperking.

Voor een volwassene wordt aangeraden wekelijks 150 tot 300 minuten aan matige intensiteit of 75 tot 150 minuten aan hoge intensiteit te bewegen. Vijf dagen per week gedurende een half uur wandelen of elektrisch fietsen zijn in dit schema voldoende beweging, maar ook driemaal per week gedurende 25 minuten joggen volstaat. Welgekomen extra’s zijn spierversterkende activiteiten zoals de trappen nemen of boodschappen dragen in plaats van ze in een winkelkarretje te leggen. Urenlang stilzitten is uit den boze en wordt best regelmatig onderbroken. Dat wil zeggen om de 20 à 30 minuten.

“De aanbevelingen komen op een kritisch moment voor onze gezondheid”, zegt professor Greet Cardon van de Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen (UGent). “Vóór de coronacrisis bewogen slechts zes op de tien Vlamingen voldoende voor een goede gezondheid. Sinds januari geeft bijna één op twee van 18 jaar en ouder aan dat ze minder bewegen door de coronacrisis. Zo blijkt uit de grote motivatiebarometer. Bij jongvolwassenen is dat zelfs 57%. Ook alarmerend is dat bij mensen met een aandoening, die net baat hebben bij extra beweging, ook 47% minder beweegt dan voorheen.”

De nieuwe beweegaanbevelingen staan sinds gisteren (10 februari) online. De aanbevelingen staan er samengevat in vier infografieken (per leeftijdsgroep) zodat iedereen makkelijk terugvindt wat voor hem of haar relevant is. Wie niet weet of hij al voldoende beweegt, kan aan de slag met een ludieke beweegtest. 

Filip Ceulemans