Vlaanderen brengt tekenrisicokaart uit

Nu de lente en de zomer stilaan in zicht zijn, trekt het Vlaamse Agentschap Zorg & Gezondheid de aandacht op het probleem van tekenbeten. Omdat teken in Vlaanderen niet overal even frequent voorkomen, werd een tekenrisicokaart uitgewerkt. 

Risicokaarten vormen een belangrijk instrument bij het bepalen van de focus van preventie- en controlemaatregelen. Teken zijn niet overal in Vlaanderen even sterk verspreid. Er zijn regio’s waar de kans op een tekenbeet groter is dan elders. Op basis van gegevens over het aantal tekenbeten geregistreerd op www.tekennet.be en een aantal omgevingsfactoren stelde het Agentschap Zorg en gezondheid een risicokaart op die de kans op een tekenbeet inschat per gemeente. Daarbij wordt gewerkt met drie risicoklassen: gemiddeld risico, matig verhoogd risico en sterk verhoogd risico. 

Een risico op een tekenbeet is steeds aanwezig, ook in de laagste risicoklasse. Preventieve maatregelen kunnen dat risico echter verminderen. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de lokale overheid. Zij kan de kans op contact met teken verminderen door in te zetten op sensibilisering en gedragsverandering en door een aangepast groenbeheer waarbij de omgeving minder geschikt wordt voor teken of (bij sterk verhoogd risico) voor de gastheren van teken zoals reeën en knaagdieren. Hoe hoger de risicoklasse, hoe belangrijker het navolgen van preventieve maatregelen. 

Gemeenten die in risicoklasse 1 zitten, wordt aangeraden de campagne Wees niet gek. Doe de tekencheck te ondersteunen. Extra maatregelen zijn hier niet nodig. In risicoklasse 2 komen er bovenop het promoten van de campagne enkele bijkomende preventiemaatregelen voor beheer van tuinen en voor het beheer van publieke en recreatieve gebieden. Omdat biodiversiteit belangrijk is, worden de maatregelen enkel toegepast op plaatsen waar veel mensen komen en waar de overlast van teken groot is. In risicoklasse 3 worden de maatregelen van de twee andere klassen nog strenger toegepast. Het agentschap voorziet op zijn website beslissingsbomen die aangeven welke maatregelen aangeraden zijn.  

De kaart van Vlaanderen toont meteen waar het risico hoger ligt. De provincie Limburg en het oosten van de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant hebben het hoogste risico op een tekenbeet. In Oost- en West-Vlaanderen is dat risico – op enkele zeldzame uitzonderingen (Wachtebeke, Beernem en Poperinge) – nagenoeg verwaarloosbaar.