Domus Medica is teleurgesteld over de beperkte aandacht voor huisartsen in de Vlaamse beleidsnota die minister Caroline Gennez vorige week heeft ingediend. De nota toont ambities op het gebied van kinderopvang, jeugdhulp, personen met een handicap, ouderenzorg en mentaal welzijn. Hoewel deze thema’s de zorgsector in brede zin kunnen versterken, blijft de impact op de huisartsenzorg beperkt. Als grootste beroepsvereniging in Vlaanderen willen we graag de stem van de huisarts laten horen tijdens een overleg met de minister en hebben we het eerste contact gelegd met haar kabinet. Helaas laat een uitnodiging van de minister op zich wachten. Toch kijken we ernaar uit om actief mee te werken aan een sterk zorgbeleid dat ook aandacht heeft voor de belangen van de huisartsen en huisartsenkringen.
Budgettaire vooruitgang, maar niet voor de huisarts
Ondanks een budgettaire stijging van meer dan 1 miljard euro voor welzijn en zorg, blijven de budgetten die betrekking hebben op de huisartsenzorg vrijwel ongewijzigd of is er zelfs sprake van een daling. Zo stijgt het budget voor gezondheidszorg en woonzorg met slechts 20 miljoen euro en dalen de budgetten voor welzijn en zorginfrastructuur met respectievelijk 30 en 60 miljoen euro.
Hoewel we de bijkomende financiering voor de ondergefinancierde sectoren toejuichen, is er geen sprake van financiële vooruitgang voor de huisartsenzorg. Onze sector staat voor grote uitdagingen, maar toch delen we hier niet in de prijzen. Het huidige budget laat weinig ruimte om essentiële uitdagingen aan te pakken (zoals de toegenomen werkdruk en de huisartsentoegankelijkheid) en betekent vooral een voortzetting van het huidige beleid.
Mooie ambities, maar weinig concrete maatregelen
Naar aanleiding van de verkiezingen verspreidde Domus Medica enkele maanden terug haar memorandum, waarin we tien concrete adviezen formuleerden om een dreigend zorginfarct te voorkomen. Tot onze spijt merken we dat deze adviezen slechts beperkt zijn meegenomen in de beleidsnota. De beleidsnota erkent het belang van multidisciplinaire samenwerking, versterking van eerstelijnszorg en vermindering van administratieve lasten voor zorgverleners. Ook wil de Vlaamse regering de huisartsentoegankelijkheid vergroten en het tekort aan stagebegeleiders in onderbemande regio’s aanpakken. We zijn blij dat de minister hier oog voor heeft, maar jammer genoeg ontbreekt het aan concrete maatregelen, structurele ondersteuning en een budget om deze doelstellingen te realiseren.
Ook de huisartsenkringen, die vandaag een essentiële schakel vormen binnen de eerstelijnszorg, worden niet expliciet genoemd in de beleidsnota. De financiering van de kringen is al jaren niet meer geïndexeerd, terwijl hun meerwaarde ontzettend groot is. Het is aan de overheid om de rol van de huisartsenkringen te versterken, zodat zij samen met onder andere de regionale ziekenhuizen het medische aanbod in hun regio kunnen vormgeven.
Preventie is fundamenteel binnen de gezondheidszorg en we zijn blij met de ambitie van de minister om hier meer op in te zetten. Toch missen we enkele belangrijke elementen die het preventiebeleid meer doeltreffend zouden maken. Het verbeteren van gezondheidsvaardigheden van patiënten, een belangrijke succesfactor voor preventiecampagnes, krijgt onvoldoende aandacht. Verder wordt er in de nota gesproken over gegevensdeling op digitaal vlak. Een mooie ambitie, al moeten de verschillende digitale tools dan ook compatibel zijn met de platformen van alle betrokken disciplines. Over populatiemanagement als concept binnen preventie rept de minister amper een woord in de beleidsnota. Zoals in het memorandum van Domus Medica staat, is dit onlosmakelijk verbonden met preventie. Ondersteuning van huisartsen om aan populatiemanagement te doen, is van groot belang.
De focus op digitalisering is positief en een deel van de oplossing om de eerstelijnszorg duurzaam te maken. De beleidsnota wijst Vitalink en Alivia aan als de sleutel tot succes. In de praktijk zien we echter een aantal problemen met het gebruik van deze tools, waardoor ze niet altijd even gebruiksvriendelijk zijn. Voor een effectieve digitalisering, is het essentieel om deze tools structureel te evalueren en te optimaliseren in overleg met de zorgverleners. Alleen zo kunnen digitale oplossingen bijdragen aan toegankelijkheid en duurzaamheid in de gezondheidszorg.
Tot slot zijn we zijn tevreden dat er in de beleidsnota aandacht gaat naar kwalitatieve zorg. Wij merken echter dat een duidelijke visie en samenwerking rond de verspreiding en implementatie van richtlijnen ontbreekt. Dit leidt tot inconsistenties en maakt het voor zorgverleners moeilijker om richtlijnen efficiënt toe te passen, waardoor de kwaliteit van de zorg in het gedrang komt.
Op naar een constructieve samenwerking
Domus Medica roept de Vlaamse regering op om tijdens de komende regeerperiode de belangrijke rol van huisartsen en huisartsenkringen in het zorglandschap niet te vergeten. Zij vormen een belangrijke schakel om tot een duurzame gezondheidszorg te komen. De nadruk op geïntegreerde zorg, multidisciplinaire samenwerking en digitale platformen is positief, maar zonder nieuw beleid, voldoende middelen en concrete ondersteuning voor huisartsen zullen deze ambities moeilijk te realiseren zijn.
De nota benadrukt herhaaldelijk het belang van overleg en samenwerking met sectororganisaties. Domus Medica spoort de regering aan om deze intenties om te zetten in daden en actief samen te werken aan oplossingen. Wij staan klaar om onze expertise te delen, oplossingen te suggereren en samen te bouwen aan een duurzaam beleid voor de huisartsen, huisartsenkringen en de brede gezondheidszorg. Wij kijken ernaar uit om in dialoog te gaan met de minister en samen de toekomst van de zorg vorm te geven.
Meer weten over de beleidsnota 2024-2029 van minister Gennez? Wij vatten het graag voor u samen!