Vlaams Warmteactieplan in werking

De komende dagen wordt extreem warm weer verwacht in ons land met temperaturen die boven de dertig graden stijgen. Het Agentschap Zorg & Gezondheid zet dan ook het Vlaams Warmteactieplan in werking. 

Temperaturen boven dertig graden worden de komende dagen verwacht. Extreme temperaturen die meteen een alarmbel doen afgaan bij het Agentschap Zorg & Gezondheid, dat van 15 mei tot 30 september een zogenoemde waakzaamheidsfase heeft ingesteld. Intermediairs krijgen dan een herinnering om zich organisatorisch voor te bereiden op warmteperiodes en om eventuele actie voor te bereiden. De waarschuwingsfase start maximaal twee dagen voor het echt erg warm wordt. de overheid stuurt dan een waarschuwingsmail naar een lijst van organisaties die met kwetsbare groepen werken.  

De waarschuwingsfase werd gisteren in gang gezet. “We starten de waarschuwingsfase zodat iedereen maatregelen kan nemen voor het warme weer”, zegt Lien Thoelen van Zorg en Gezondheid. “Ons algemene advies luidt: drink voldoende, hou jezelf en je huis koel. Maar we vragen ook uitdrukkelijk om zorg te dragen voor anderen. Hou kinderen in de gaten, ga langs bij oudere mensen of mensen die er alleen voor staan. Drinken zij wel voldoende? Is hun kledij aangepast aan de warmte? Hebben zij een koele plek om te rusten? Naast het algemene publiek, verenigingen en lokale besturen richten we ons ook specifiek naar organisaties die met kwetsbare groepen werken, zoals ouderen, kinderen en zieke mensen. We vragen hen om hun interne warmteactieplan te activeren, met maatregelen zoals extra sensibilisatie bij hun publiek en personeel, aangepaste activiteiten en warmtewerende maatregelen.” 

Normaal kreeg u als huisarts ook een herinnering van het Agentschap Zorg & Gezondheid met de nodige tips en te nemen maatregelen. Alle tips en adviezen van het Vlaams Warmteactieplan staan alvast gebundeld op de website Warme Dagen.  

Filip Ceulemans