Vlaams regeerakkoord brengt zowel kansen als uitdagingen voor de eerste lijn

Het voorbije weekend maakte de nieuwe Vlaamse regering het Vlaams regeerakkoord bekend, waarin ze de prioriteiten voor de komende vijf jaar heeft vastgelegd. Domus Medica ziet hierin zowel kansen als uitdagingen voor de huisartsen en de bredere eerstelijnszorg. 

Naar aanleiding van de verkiezingen stelde Domus Medica in het voorjaar haar memorandum ‘het advies van uw huisarts over een dreigend zorginfarct‘ voor. Hierin formuleerden we tien concrete adviezen voor de politieke partijen om een dreigend zorginfarct in ons land te voorkomen. Inmiddels zijn we enkele maanden verder en bereikten de Vlaamse onderhandelaars afgelopen weekend een akkoord over de regeringsvorming, wat resulteerde in een nieuw Vlaams regeerakkoord. Domus Medica nam het akkoord onder de loep en legde het naast ons memorandum. Wat mogen de huisartsen de komende jaren verwachten?   

Vermindering van administratieve lasten

De Vlaamse regering heeft de ambitie om de zorgsector administratief te ontlasten, zodat zorgverleners meer tijd kunnen besteden aan hun kerntaken. Domus Medica bindt al langer de strijd aan tegen de administratieve overlast via het project Kafka. We juichen deze intentie van de Vlaamse regering dan ook toe, maar benadrukken dat de concrete uitwerking essentieel zal zijn om het dagelijkse werk van huisartsen effectief te verlichten.

Oplossingen voor het huisartsentekort 

De Vlaamse regering heeft ook de ambitie om het huisartsentekort in huisartsarme regio’s aan te pakken. De Vlaamse regering wil investeren in een sterkere aanwezigheid van huisartsen in huisartsarme gemeenten en wil multidisciplinaire eerstelijnspraktijken stimuleren. Domus Medica is tevreden dat hier aandacht voor is, maar vindt dat er nog weinig concrete stappen in het regeerakkoord staan om deze uitdagingen effectief het hoofd te bieden. Wij zijn bereid om mee na te denken over realistische oplossingen en onze expertise te delen.

Tegengaan van versnippering binnen het zorglandschap

Daarnaast wil de Vlaamse regering de versnippering binnen het zorglandschap tegengaan. De Vlaamse regering wil werk maken van een stevige samenwerking met de federale overheid. Domus Medica steunt deze ambitie om de zorgstructuren duidelijker en efficiënter te maken, zodat patiënten een vlottere zorgverlening kunnen ervaren die beter op elkaar is afgestemd.

Veiligheid van zorgverleners garanderen

Een ander belangrijk aandachtspunt in het regeerakkoord is de veiligheid van zorgverleners. De Vlaamse regering wil samen met de federale overheid optreden tegen geweld en agressie tegenover zorgverleners. Domus Medica erkent het belang van deze maatregelen. Als vereniging zijn we al jaren bezig rond dit topic en organiseren hierrond verschillende vormingen. We vragen de regering om specifieke tools en ondersteuning voor zorgverleners om met dergelijke situaties om te gaan. 

Preventie en versterking van de eerste lijn

De Vlaamse regering wil ook inzetten op de preventie en versterking van de eerste lijn. Hierbij worden de huisarts en de huisapotheek als centrale spil gezien in het sneller opsporen en aanpakken van problemen. Domus Medica mist hier even wel een heel duidelijke doelgerichte strategie. 

Langdurige arbeidsongeschiktheid en werkhervatting

Ten slotte worden in het regeerakkoord langdurige arbeidsongeschiktheid en werkhervatting als prioriteiten genoemd. De terug-naar-werkbenadering moet via de eerstelijnszorg ook in de gezondheidszorg worden geïntroduceerd. Hoewel Domus Medica de terugkeer naar werk ondersteunt, benadrukken we dat de behandelende arts niet de aangewezen persoon is om een oordeel te vellen over arbeidsgeschiktheid, omdat dit de vertrouwensrelatie met de patiënt kan schaden.

Naar een constructieve samenwerking

Het nieuwe regeerakkoord biedt zeker kansen. Maar elke medaille heeft een keerzijde en dus ziet Domus Medica ook uitdagingen voor de nieuwe Vlaamse regering. Zo ontbreekt in het regeerakkoord een bredere visie  op de eerstelijnszorg in Vlaanderen met duidelijke gezondheidsdoelstellingen. Willen we een zorginfarct vermijden, dan dringt een reorganisatie van de huisartsgeneeskunde zich op, zonder daarbij de kernwaarden van dit mooie beroep uit het oog te verliezen. 

Om dit te realiseren kijkt Domus Medica alvast uit naar een constructieve samenwerking met de nieuwe Vlaamse regering en minister van Welzijn, Caroline Gennez. We willen actief bijdragen aan de verdere uitbouw van een kwalitatieve en toegankelijke eerstelijnszorg in Vlaanderen en gaan dan ook graag met de minister in gesprek. Tijdens dit gesprek willen we onze expertise en de signalen die wij krijgen uit het veld delen om samen de zorg in Vlaanderen te versterken.

Alec De Cort
Beleidsmedewerker