De eerstelijnszorg, de hulp en de zorg waar iedereen rechtstreeks beroep op kan doen, wordt meer en meer een mix van professionele, mantel- en zelfzorg en vrijwilligerswerk. Kwaliteitsvolle zorg vereist dus ook steeds meer samenwerking tussen al die actoren en een vlotte uitwisseling van informatie. ICT wordt daarbij alsmaar belangrijker. Zorgverstrekkers vragen al enige tijd vorming en ondersteuning op dat vlak.
De vraag naar ondersteuning werd gesteld tijdens de conferentie eerstelijnsgezondheidszorg in 2010. Op 7 december 2013 vond een opvolgsymposium plaats waar het concrete actieplan voor de ICT-ondersteuning en de samenwerking met alle betrokkenen werd toegelicht. Een consortium van zorgverstrekkers en ICT-specialisten rond vormingsinstituut Syntra West vzw nam intussen de opdracht aan. Hun project heet eenlijn.be.
ICT-ondersteuning in 5 sporen
Het projectplan beslaat 3 jaar. In het eerste projectjaar, dat loopt van november 2013 tot november 2014, ligt de nadruk op de "producenten" van informatie: huisartsen en apothekers. In de volgende jaren wordt het verhaal van digitale samenwerking opengetrokken naar alle zorgverstrekkers uit de eerste lijn zoals verpleegkundigen, verzorgenden, kinesisten, tandartsen, vroedvrouwen, diëtisten, enzovoort.
Om aan alle noden van de sector te voldoen biedt eenlijn.be 5 sporen aan:
- Spoor 1: multidisciplinaire en interactieve groepssessies rond levensechte casussen
- Spoor 2: hands on opleidingen met je eigen software om die casussen toe te passen
- Spoor 3: e-learning op www.éénlijn.be met voorbeelden, screenfilms, etc.
- Spoor 4: individuele ondersteuning op afstand via e-mail
- Spoor 5: individuele ondersteuning ter plaatse wanneer alle andere mogelijkheden falen en er toch kans is op een oplossing.
Sensibilisering van de gebruikers over het project en over eHealth gebeurt doorlopend. Tegelijk wordt de diagnose gesteld van wat er nog fout loopt en opgevolgd waar zorgverstrekkers intussen staan qua gebruik van ICT en eHealth-diensten.
Hoever staat eenlijn.be?
Na een pilootfase van 3 maanden, waarin al 30 spoor 1-sessies plaats vonden, is het nu tijd voor de brede uitrol. Er zijn al 40 nieuwe sessies ingepland en de sensibilisering via de beroepskanalen komt op kruissnelheid. Na de paasvakantie zullen ook spoor 2, 3 en 4 volop in gebruik genomen worden voor een tiental softwarepakketten van huisartsen en apothekers. Dat aanbod wordt geleidelijk opgevoerd. Tegelijk wordt verder getimmerd aan het vervolgtraject dat in 2015 verpleegkundigen, kinesisten en verzorgenden aan boord neemt.
Minister Vandeurzen komt een kijkje nemen...
De sessie van wachtdienstonderdeel Heusden op 17 april om 20u30 in "De Eerste Lijn" – Koolmijnlaan 86 in 3580 Beringen – staat met stip genoteerd in de kalender, want dan komt Vlaams minister van volksgezondheid, welzijn en gezin, Jo Vandeurzen, langs om te kijken hoe het er aan toe gaat in de eerste lijn en wat het ondersteuningsproject in de praktijk realiseert. Hij neemt samen met de lokale huisartsen en apothekers deel aan een multidisciplinaire groepssessie van spoor 1: welke digitale diensten zijn er of komen er binnenkort, hoe werken ze en welke meerwaarde hebben ze te bieden aan zorgverleners en patiënten? Na de interactieve bespreking van levensechte casussen, begeleid door een opgeleide ICT-ondersteuner, zou dat voor alle deelnemers een stuk duidelijker moeten zijn. Klaar om met behulp van de praktische opleidingen van spoor 2 of door e-learning en individuele ondersteuning waar nodig tot concrete actie over te gaan.