Een Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) biedt multidisciplinaire zorg aan slachtoffers van seksueel geweld en advies aan hun steunfiguren. Alle zorg wordt aangeboden op één plaats door een speciaal daartoe opgeleid team. Slachtoffers staan centraal en beslissen welke stappen er genomen worden. Het ZSG informeert hen over welke stappen ze kunnen zetten. Als ze klacht willlen neerleggen kan dat in het Zorgcentrum, maar dat is niet noodzakelijk om van de aangeboden zorg te kunnen genieten. Het Zorgcentrum is 24 op 24 uur en 7 dagen op 7 bereikbaar.
Wat kan het Zorgcentrum bieden?
- Medische zorg: Verwondingen en letsels worden verzorgd door verpleegkundigen, eventueel bijgestaan door een arts. Een slachtoffer wordt medisch onderzocht en de fysieke, seksuele of reproductieve gevolgen van het seksueel geweld worden behandeld.
- Forensisch onderzoek: Met toestemming van het slachtoffer worden eventuele letsels vastgesteld en wordt er gezocht naar eventuele sporen van de pleger. Het Zorgcentrum probeert zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen.
- Klacht: In het Zorgcentrum kan het slachtoffer een klacht indienen bij een opgeleide zedeninspecteur. Twijfel het nog om dit te doen? Dan wordt het verzamelde bewijsmateriaal bewaard voor een vooraf afgesproken termijn. Het slachtoffer kan dan later alsnog beslissen om een klacht in te dienen.
- Psychische zorg: Het Zorgcentrum biedt een luisterend oor en geeft info over de normale reacties na seksueel geweld en advies over hoe het slachtoffer ermee om kan gaan.
- Nazorg: Na de eerste zorgen het Zorgcentrum op medisch en psychologisch vlak verder opvolgen, zodat het slachtoffer er niet alleen voor staat. De psycholoog kan het verwerkingsproces verder begeleiden. Er wordt gezorgd voor een goede doorverwijzing naar de gepaste psychosociale en juridische diensten, rekening houdend met de behoeften.
Patiëntenfolder
In onderstaande folder vind je nog meer informatie die je als huisarts aan een patiënt/slachtoffer kan meegeven.