Zoals uit de interne analyse is gebleken en in overeenstemming met de aanbevelingen in september van de Maia-commissie, heeft de raad van bestuur aan haar algemene vergadering een functieomschrijving voorgesteld voor een directeur. De leden van de raad van bestuur willen daarmee verder doorzetten in het professionaliseren van Domus Medica. Deze persoon zal in hoofdzaak het dagelijkse management (operationele zaken zoals personeelsbeleid, logistiek en financiën) van de vereniging behartigen. De functie komt er in aanvulling van de raad van bestuur, die zich dankzij de directeur beter zal kunnen toespitsen op haar kerntaak, meer bepaald het uitstippelen van het inhoudelijke beleid van de vereniging en het waarnemen van de externe vertegenwoordiging. De algemene vergadering heeft unaniem goedkeuring gegeven aan de raad van bestuur om zich over te aanstelling van een directeur te ontfermen.
De vereniging heeft duidelijk de bedoeling om uit te breiden en te groeien, maar… Hoewel het er naar uitziet dat de jaarrekeningen voor 2009 in evenwicht zullen zijn, geven ramingen en analyse van de voorlopig opgestelde begroting aan dat er in 2010 van iedereen ernstige extra inspanningen gevraagd zullen moeten worden. De personeelsuitbreiding (o.a. om de multidisciplinaire netwerken te ondersteunen) heeft reeds een aanvang genomen en men wil ook rekening houden met de verwachtingen om een directeur aan te werven, een sponsoring/communicatieverantwoordelijke en een halftijdse coördinator voor de afdeling Syndicaat. Dan wordt nog buiten beschouwing gelaten dat het ook een streven moet zijn voor de vereniging om in de toekomst haar talrijke vrijwilligers beter te kunnen vergoeden voor het vele werk dat ze grotendeels belangeloos voor de collegae verzetten.
Het wordt een waar huzarenstuk om alle bijkomende benodigde financiële middelen daarvoor bij elkaar te krijgen en iedereen – het kan niet genoeg benadrukt worden – zal een deel van de opdracht moeten helpen waarmaken. De huidige cijfers van de begroting die een eerste blik op de uitdagende toekomst hebben gegeven, zullen nu verder worden uitgewerkt tegen de volgende algemene vergadering in januari.
Er werd ook een tussentijdse stand van zaken gegeven over de mogelijkheden om zeker te kunnen deelnemen aan de syndicale verkiezingen van volgend jaar. De onderhandelingen om de best mogelijke vertrekpositie te bekomen voor Domus Medica bij deelname zijn nog steeds aan de gang.
Ten slotte is er vanuit de afdeling Kwaliteitsbevordering door huisarts Peter Dieleman een toekomstvisie op Continue Professionele Vorming (CPV) voorgesteld, met mogelijke ideeën om de ‘performance’ in de praktijk verder te verbeteren. Gebruik van Mediwacht, medewerking vanuit de kringen, aftoetsing naar haalbaarheid en sterke interactie tussen de verschillende afdelingen van Domus Medica zullen hierin belangrijke factoren zijn. De algemene vergadering was opnieuw unaniem, dit keer voor een proactieve koers vanwege Domus Medica voor de CPV.
Peter Hoffman
Voorzitter Domus Medica