De voorbije veertien dagen is de druk op de huisartsenpraktijken en -wachtposten hard toegenomen. Daarom hebben we afgelopen dinsdag de persoproep gelanceerd dat voor huisartsen ‘de maat vol is’. Onze boodschap is duidelijk aangekomen en ook het beleid is zich bewust van de problemen die wij ondervinden. Zij luisteren en denken met ons mee, maar niet alles kan meteen veranderd worden.
Onze noodroep heeft (nog) niet geleid tot de maatregelen die we hoopten maar er zijn toch al enkele acties ondernomen die de druk op onze praktijken kunnen verlichten.
Patiënten met lichte symptomen
Zo zal volgende week de ‘selfassesment tool’ uitgerold worden, waarbij burgers met lichte symptomen een CTPC-code voor een test kunnen krijgen in de testcentra of in apotheken. De apotheken zullen vanaf volgende week ook testen voor symptomatische patiënten kunnen afnemen.
Bij kinderen onder de 12 jaar worden er ook duidelijke versoepelingen in testing en quarantaine aangekondigd, wat goed nieuws is voor de kinderen maar ook de druk op CLB’s, testcentra en huisartsen zal doen afnemen.
Hoogrisicocontacten zonder symptomen
De hoge werkdruk in huisartsenpraktijken leidt onvermijdelijk tot uitstel van zorg. Dat kan en mag absoluut niet de bedoeling van het testbeleid zijn. Zeker het testen van asymptomatische hoogrisicocontacten kan niet voorgaan op andere, noodzakelijke zorgen (zie ook onze richtnota ‘Tien op tien voor infectiepreventie’ om op een veilige manier consult te voeren).
We willen dan ook adviseren dat hoogrisicocontacten zoveel mogelijk buiten onze praktijken getest worden. Bij de contactopvolging wordt momenteel extra personeel ingezet om de doorlooptijd te verkorten. Daarom raden we aan om de hoogrisicocontacten te verwijzen naar de callcentra van de contactopvolging en hen te laten wachten op de code die ze via sms zullen ontvangen.
Het blijft wel een probleem dat per gecontacteerde COVID-patiënt gemiddeld slechts 2,5 contacten gemeld worden. Dat lijkt weinig realistisch in deze tijden met meer sociale contacten. Huisartsen kunnen dan ook best blijven aandringen bij patiënten dat ze alle hoogrisicocontacten melden aan de contacttracing. We hebben ook aan de andere betrokken instanties gevraagd om dit te blijven benadrukken.
Wij zijn er voor u!
De komende weken zullen nog extreem druk blijven. Op alle niveaus blijft Domus Medica voortdurend druk uitoefenen om de huidige teststrategie meer doenbaar te maken en huisartsen te ontlasten.
Indien u vragen hebt of iets wilt melden, neem dan zeker contact op met: corona@domusmedica.be