Self Assessment Testing + testen door de apotheker

Self Assessment Testing

Door deze vragenlijst in te vullen kunnen patiënten inschatten of een test voor corona (COVID-19) zinvol is. Heeft de patiënt milde symptomen die zouden kunnen wijzen op corona, dan kan hij/zij na het invullen van de vragenlijst zelf een code aanmaken om een coronatest te laten afnemen. Om zijn/haar privacy te beschermen, worden de antwoorden op deze vragen niet opgeslagen. Met de aangemaakte code kan de patiënt dan een afspraak maken om bij een testcentrum langs te gaan of bij een apotheek in de buurt. De patiënt moet een (elektronische) afdruk van deze ingevulde vragenlijst kunnen voorleggen om de test te laten afnemen.

Momenteel kan de patiënt die een CTPC-code verkrijgt via de self assessment test, in afwachting van het resultaat van de test GEEN quarantaine-attest krijgen. Komende dinsdag wordt aan de Nationale Arbeidsraad voorgelegd of deze patiënten automatisch een quarantaine-attest kunnen krijgen (voor 36u of 48u) na het resultaat van de self assessment test.

Een vragenlijst kan een medisch onderzoek niet vervangen. Indien de patiënt ernstige symptomen vertoont, tot een risicogroep behoort of indien de gezondheidstoestand snel achteruit gaat, wordt aangeraden om altijd contact op te nemen met een arts.

Testen in de apotheek 

Apothekers kunnen enkel RAT-testing doen. Er zijn vier groepen van RAT-testing (rapid antigen testing) en bijhorende webforms om in te vullen, die apothekers sinds 1/11/2021 aan mogen bieden.

  • Klachten -> er is dus geen CTPC nodig (is symptomatische patiënt die geen zelfevaluatie gedaan heeft via online tool. Terugbetaling is mogelijk.)
    Dit is enkel bedoeld voor patiënten die geen geldig INSZ hebben die bvb. de pincode van hun EID niet kennen om een CTPC aan te vragen.
  • CTPC verkregen via zelfevaluatie tool (terugbetaald)
  • Pre-travel/evenement (bestaat sinds 12/7/2021 en is niet terugbetaald, ten laste van de burger)
  • Terugkerende reizigers (terugbetaald)

Alle info over testen bij de apotheek is hier terug te vinden.
 
Flyer voor de burgers die online tool willen gebruiken en nadien RAT-testing willen laten doen in de apotheek.