Het is op! We zullen geen hoogrisicocontacten meer testen, enkel nog zieke patiënten

26 okt 2021

Testing en contact tracing is een belangrijke dijk in het beheren van een pandemie, zolang de viruscirculatie onder een bepaalde drempel blijft. Die drempel zijn we ver voorbij. Massaal blijven testen en contact tracen is gewoon niet langer doenbaar. In heel wat centra moet je vandaag al twee of drie dagen wachten alvorens je getest kunt worden. De eerste signalen bereiken Domus Medica ook dat de doorlooptijden in de labo’s terug stijgen. De CLB’s en contact tracing kunnen niet meer volgen. De huisartsenpraktijken verzuipen.

De huisartsen, de wachtposten en de testcentra worden de laatste week ook geconfronteerd met een sterke toename aan agressie.  De wachtposten beschrijven het laatste weekeinde als het “ergste sinds de pandemie, een horrorweekeinde”. Het personeel kraakt en vlucht naar buiten om uit te huilen. En dan moet je dag in dag uit horen dat we niet moeten ingrijpen want de ziekenhuisbedden liggen nog niet vol. Is de druk op ons gezondheidssysteem enkel af te leiden uit het aantal ziekenhuisopnames?  Staat gezondheidszorg enkel gelijk met de ziekenhuizen? Voor sommigen blijkbaar wel. De eerste lijn is van geen tel. De huisartsen hebben de voorbije dagen geroepen, gesmeekt om in te grijpen! Nu, niet morgen of volgende week, maar men heeft het gewoon laten imploderen.

Het testen lukt niet meer, de contact tracing volgt niet meer, de vele uitleg geven aan mogelijks besmette patiënten en risicocontacten lukt niet meer, ernstig zieke patiënten krijgen we niet meer allemaal gezien en alle niet-infectieuze zorg moeten we noodgedwongen uitstellen. Opvolging chronische patiënten, opvolging patiënten met psychosociale problemen, … misschien dat we hen na de winter een afspraak kunnen geven. Collateral damage. Uitstel van zorg. Noem het zoals je wil. Het gebeurt vandaag.

Maar het stopt nu. Wij stoppen nu. We zullen geen hoogrisciocontacten meer testen. We zullen enkel op basis van klinische indicatie de zieke patiënten testen. We zullen ons focussen op alle zieke patiënten.

Gaat dit een effect hebben op de pandemie? Waarschijnlijk wel. De viruscirculatie zal waarschijnlijk versnellen. De effecten op de ziekenhuizen zullen niet uitblijven. Het laatste wat wij willen is onze collega’s van de tweede lijn in de problemen brengen. Wij vechten al anderhalf jaar zij aan zij. Maar ook zij zullen begrijpen dat wij aan deze noodrem moeten trekken om zelf te overleven. Het is nu aan de politiek om zijn verantwoordelijkheid te nemen. De viruscirculatie moet naar beneden en daar zijn andere maatregelen voor nodig. Ook diegene die niet populair zijn of ingaan tegen een bepaald discours. Als deze vierde golf terug onder controle is, zullen wij en de contact tracing het testbeleid terug opnemen, waarbij we in tussentijd blijven werken aan een aangepast testbeleid. Aangepast aan een steeds veranderende pandemie.

Dr. Roel Van Giel
Voorzitter Domus Medica