Vandenbroucke raadt risicopatiënten tweede booster aan

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gaf 80-plussers en kwetsbare mensen in de kamercommissie Volksgezondheid de raad om een tweede booster tegen covid te halen. 

Het aantal mensen dat een covidbesmetting oploopt, neemt weer stelselmatig toe. In de kamercommissie Volksgezondheid zei minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke dat het aantal besmettingen in de week van 11 tot 17 juni maar liefst 46% hoger lag dan de week ervoor. Dagelijks werden er gemiddeld 2756 besmettingen vastgesteld. Het aantal hospitalisaties steeg met 24% tot 76 nieuwe opnames per dag. De bezetting van de dienst intensieve zorg nam wel af met 6%. Voorlopig is volgens de minister geen reden tot paniek, wel tot waakzaamheid. Vandenbroucke gaf Dirk Ramaekers, verantwoordelijke van de Covid-19 Focal Point, de opdracht verschillende scenario’s uit te werken om de strijd tegen Covid te blijven voeren en de situatie van nabij op te volgen. Deze scenario’s variëren van een focus van vaccinatie op kwetsbare personen tot een nieuwe vaccinatieronde van de volledige bevolking. De Hoge Gezondheidsraad bezorgt de interministeriële conferentie hierover binnenkort een advies. 

In afwachting van het advies van de Hoge Gezondheidsraad zegt de minister dat het belangrijk is dat patiënten die immuniteitsproblemen hebben (bijvoorbeeld oncologische patiënten) nakijken of ze weldegelijk een tweede booster hebben gekregen. 80-plussers en immuungecompromitteerde patiënten krijgen van Vandenbroucke de raad om zich eveneens voor de tweede maal te laten boosteren.  

Filip Ceulemans