Van 'Dokter ik heb ook iets te zeggen' naar 'minister ik heb ook iets voor te stellen'

27 feb 2014

Na de publicatie van 'Dokter ik heb ook iets te zeggen' (LannooCampus, 2013) besloten de auteurs van het boek een aantal thema's verder te ontwikkelen tot concrete beleidsaanbevelingen. De volgende regeringen moeten echt een aantal paradigma's van het gezondheidsbeleid doen veranderen.

Dat is nodig, vijftig jaar na de Sint-Jansakkoorden die in 1964 het huidig stelsel van de ziekteverzekering van start lieten gaan.

De groep pakte zes thema's aan die als hefbomen kunnen dienen om het huidig stelsel van gezondheidszorg uit zijn oude, vastgeraakte posities op te tillen naar nieuwe hoogten.

Die zes thema's die als echte hefbomen voor verandering kunnen dienen, zijn:

  • participatie,
  • gezondheidskloof,
  • preventie,
  • financiering,
  • geestelijke gezondheidszorg en
  • het nieuwe werken.

Een overkoepelende kadertekst over keuzen in de zorg zorgt voor de samenhang.

Deze teksten en stellingen worden tijdens de voorstelling van het boek van Lieven Annemans ("De prijs van uw gezondheid", LannooCampus) voor het eerst naar buiten gebracht en ter discussie voorgelegd aan zes politieke prominenten uit zes partijen. Zij geven de aftrap van een breder maatschappelijk debat.

Teksten en stellingen hebben de consensus van alle medewerkende auteurs maar elke individuele auteur draagt slechts de verantwoordelijkheid voor teksten en stellingen waaraan hij zijn directe medewerking heeft verleend.

De auteurs van het boek "Dokter ik heb ook iets te zeggen": Jo De Cock, Inge Vervotte, Louis Ferrant, Guy Tegenbos, Carine Van Wanseele, Ilse Weeghmans, Maaike van Overloop, Paul Van Royen, Dirk Ramaekers, Peter Degadt, Jan De Lepeleire, Luc Van Gorp, Hendrik Van Gansbeke, Dirk De Wachter, Raf De Rycke, Jan De Maeseneer, Ludo Fret, Herman Nys, Wim Distelmans, Ri De Ridder, Guy Peeters, Lieven Annemans, Hugo De Ridder, Yvo Nuyens

Externe adviseurs bij de teksten: Marcel De Brabanter, Nico Defauw, Werner Rogiers, Sara Willems

Coördinatie: Yvo Nuyens, Guy Tegenbos

Stellingen

PARTICIPATIE

Guy Tegenbos, Hendrik Van Gansbeke, Wim Distelmans, Herman Nys, Ilse Weeghmans, Yvo Nuyens

  1. In de komende regeerperiode moet een Handvest van de patiënten de collectieve patiëntenrechten verankeren; dat moet vastleggen waar ze recht hebben op informatie, advies, consultatie, medebeheer en medebeslissing.
  2. In de komende regeerperiode moeten de Vlaamse en de federale overheden erkennings- én financieringsregelingen vastleggen voor patiënten-organisaties die aan individuele én aan collectieve belangenbehartiging doen, alsook voor de platformen die de stemmen van die afzonderlijke organisaties tot een geheel smeden.

GEZONDHEIDSKLOOF

Jan De Maeseneer, Louis Ferrant, Werner Rogiers, Guy Tegenbos, Yvo Nuyens

  1. In de komende regeerperiode moet de groeiende gezondheidskloof – de toename van de sociaal-economische gezondheidsverschillen - worden omgebogen naar een substantiële afname ervan. Zeker één operationalisering daarvan - de afname van de verschillen in de verwachte gezonde levensjaren - moet een nieuwe gezondheidsdoelstelling worden.
  2. De toegang tot eerstelijnsgezondheidszorg voor patiënten ingeschreven in eerstelijnspraktijk dient drempelloos te zijn. Dit betekent dat hoogstens een minieme bijdrage wordt gevraagd.

PREVENTIE

Carine Van Wanseele, Guy Tegenbos, Paul Van Royen, Yvo Nuyens

  1. Het budget voor preventie moet tijdens de volgende regeerperiode opgetrokken worden tot het Oeso-gemiddelde, dus tot minstens 3% van het nationale budget voor gezondheidszorg.
  2. Omdat de sociale gezondheidskloof zich al vanaf de geboorte manifesteert, moet minstens 25% van dit stijgend budget voor preventie, in kinderen worden geïnvesteerd. Daarbij moet veel aandacht gaan naar sociale determinanten als opvoeding en onderwijs, zorg, wonen, inkomen, voeding… en dat impliceert meteen dat andere beleidssectoren ook hun steen moeten bijdragen.

ZIEKENHUISFINANCIERING

Dirk Ramaekers, Lieven Annemans, Raf Derycke, Peter Degadt

  1. Er moet een sterke concentratie komen van erg specifieke behandelingen zoals slokdarmkanker en alleen in die ziekenhuizen/expertisecentra wordt de behandeling nog terugbetaald.
  2. In alle ziekenhuizen moet er in alle specialismen en zowel voor ambulante als voor alle gehospitaliseerde patiënten tariefzekere zorgverlening komen.

GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

Dirk De Wachter, Raf Derycke, Jan De Lepeleire, Paul Van Royen, Yvo Nuyens

  1. De vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg moet worden verder gezet voor alle doelgroepen, met bijzondere aandacht voor kinderen en jongeren. Samenwerking tussen alle betrokken partners (1ste, 2de en 3de lijn) en sectoren (gezondheid, welzijn, arbeid, wonen, gewoon en buitengewoon onderwijs…)in een netwerk binnen één werkingsgebied is de sleutel voor een globaal vraaggericht aanbod.
  2. Het meerjarenplan Onkelinx-Vandeurzen moet onverkort en prioritair worden uitgevoerd om alle geïnterneerden een kwaliteitsvolle behandeling, verzorging en begeleiding te garanderen buiten de gevangenissen. Dit vergt de oprichting van twee forensische psychiatrische centra (Gent en Antwerpen) die volwaardige zorginstellingen moeten zijn ; dit vergt ook de herziening en uitvoering van de interneringswet.

HET NIEUWE WERKEN

Peter Degadt, Herman Nys, Paul Van Royen

  1. Zorgorganisaties moeten gezondheidswerkers meer flexibel kunnen inzetten, zowel over afdelingen heen als buiten de muren van de voorziening. De nieuwe functies als case manager, en de nieuwe beroepen als praktijkassistent en nurse practitioner, maken het nodig de normering en het KB nr 78 dat de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen regelt, grondig te herzien.
  2. Een rechtvaardiger en meer attractieve verloning is nodig. Voor alle medewerkers in de zorg moet de beloning afhankelijk worden van de uitgeoefende functie en de benutte competenties. De verloning van diensthoofden en hoofdverpleegkundigen moetent adequater worden. In de verloning van artsen moet een halvering van de inkomensverschillen tussen de verschillende specialismen de volgende 7 jaar op de agenda staan.

De Kievitgroep in debat:

Via deze link kunt u zelf de debatten van de Kievitgroep volgen (2 filmpjes van elk 90 minuten).

Teksten (trekkers):

(aanmelden noodzakelijk)