Tool om soa’s aan te pakken

28 nov 2019

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ontwikkelde een online tool voor het opsporen, behandelen en opvolgen van chlamydia, gonorroe, syfilis, hiv en hepatitis A, B en C. De tool is voornamelijk bedoeld voor huisartsen, die hem kunnen gebruiken tijdens een raadpleging.

Het aantal gevallen van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) neemt in België, net als in de rest van de wereld, onrustwekkend toe. Chlamydia, gonorroe en syfilis zijn daarbij de sterkste stijgers. Door de toenemende antibioticaresistentie wordt het ook steeds moeilijker om ze te behandelen. Begin dit jaar publiceerde het KCE de eerste wetenschappelijke Belgische richtlijn voor de diagnose en behandeling van gonorroe en syfilis. Deze is gebaseerd op het meest recente wetenschappelijke bewijs. Voorts ontwikkelde de Werkgroep Ontwikkeling Richtlijnen Eerste Lijn een richtlijn over de aanpak van chlamydia.

Deze week werd op basis van beide richtlijnen een gratis online tool gelanceerd, om voornamelijk huisartsen tijdens een raadpleging te begeleiden bij het ter sprake brengen van seksuele gezondheid. Niet alleen chlamydia, gonorroe en syfilis komen erin aan bod, maar ook de diagnose van hiv en hepatitis A, B en C, en naar welke specialist patiënten best worden doorverwezen. De interactieve tool is aangepast aan het specifieke profiel van de patiënt. Hij bevat typezinnen waarmee de huisarts het delicate onderwerp ter sprake kan brengen. Vervolgens helpt de tool het risico inschatten en bepalen welke testen best worden afgenomen. Als de patiënt besmet blijkt te zijn, stelt de tool de te volgen behandeling en de follow-up ervan voor. Verder bevat de tool typebrieven waarmee de seksuele partner(s) van de patiënt kunnen worden verwittigd. Daarnaast wordt vermeld wanneer er een meldingsplicht is aan officiële instanties en hoe dit per regio moet gebeuren. De tool bevat ook talrijke links naar specifieke sites waar professionals en patiënten nuttige informatie kunnen vinden over soa’s.

Filip Ceulemans