De vier diensthoofden huisartsgeneeskunde van de vier Vlaamse universiteiten presenteren samen een omvattende visie met een resem aan concrete voorstellen om de gezondheidszorg duurzaam aan te passen, performanter te maken en betaalbaar te houden.
Enkele voorbeelden van voorstellen tot reële veranderingen en haalbare actieplannen: een inschrijving in een huisartspraktijk die deel uitmaakt van een eerstelijnszorgvoorziening die het eerste aanspreekpunt is voor elke burger én zorgt voor een geïntegreerde zorg (samen met verpleegkundigen, apothekers, kinesitherapeuten, CAW/OCMW‐diensten, vroedkundigen, ergotherapeuten, eerstelijnspsychologen, palliatieve equipes, wachtposten, klinische netwerken van ziekenhuizen, thuiszorgdiensten, patiëntenverenigingen, ...).
Hoe kunnen de voorgestelde kwaliteitsverbeteringen gefinancierd worden: eerstelijnszones kunnen een bijkomend budget ontvangen op basis van de realisatie van gezondheidsdoelstellingen, gebruik van Elektronisch PatiëntenDossier (EPD), vergelijkingsgegevens tussen de zones, ... In een geleidelijke overgang over 10 jaar evolueert het betalingssysteem van een gezonde mix van betaling per prestatie, pay‐for‐quality en betaling per patiënt.
Haalbare voorstellen ? Er wordt een tijdskader voor veranderingen uitgestippeld en zelfs voor de situatie in Brussel wordt een nieuwe benadering voorgesteld.
“Together we change” is een basis voor verder gezamenlijk overleg, uitklaring en realisatie met alle actoren in de gezondheids‐ en welzijnszorg en met de betrokken beleidsverantwoordelijken. Vanuit informele besprekingen zijn er alvast heel wat positieve reacties onder andere van Domus Medica, ... Met dit rapport ligt er een voorstel van architectuur op tafel dat nu kan besproken worden en kan uitmonden in de reële vernieuwbouw van de zorg in Vlaanderen en België.
Samen met het lanceren van recente denkpistes van andere organisaties (Wereldgezondheidsorganisatie, Zorgnet Vlaanderen, KCE, het Forum des Associations des Médecins Généralistes,...) en beleidsvoorstellen maakt dit rapport de tijd rijp voor effectieve veranderingen naar een betaalbare, toegankelijke en kwalitatief hoogstaande zorg.
(bron: persbericht van 9 december 2014)