Toename ernstige streptokokkeninfecties

Het aantal infecties met streptokokken neemt toe. Bovendien stijgt ook het aantal ernstige gevallen van invasieve streptokokkeninfecties. 

Het nationaal referentiecentrum voor streptokokken (UZA) stuurde de afgelopen weken al meermaals een waarschuwing de wereld in over het stijgend aantal infecties met streptokokken. Meestal gaat het om infecties die spontaan genezen. Dat neemt niet weg dat er blijvend aandacht nodig is voor invasieve streptokokkeninfecties die kunnen leiden tot ernstige aandoeningen zoals longontsteking of bloedvergiftiging. Een snelle behandeling is daarbij van cruciaal belang. 

Het Vlaams agentschap Zorg & Gezondheid roept op tot waakzaamheid. Via de meldingsplicht krijgt het enkel de meest ernstige gevallen van invasieve streptokokkeninfecties gemeld. De stijging die daarbij wordt vastgesteld, is verontrustend. Voor de periode van 2017 tot 2021 ligt het maandgemiddelde nooit hoger dan vier. In november vorig jaar registreerde Zorg & Gezondheid negen gevallen, in december maar liefst negentien. 

Filip Ceulemans