Tabakoloog kent toenemend succes

Steeds meer Vlamingen doen een beroep op een tabakoloog. In de eerste negen maanden van 2019 stelde het Agentschap Zorg en Gezondheid een toename vast van 23%.

In de eerste negen maanden van 2019 steeg het aantal rookstopsessies bij tabakologen (individueel of in groep) met 23%. In totaal waren er gedurende die periode 17 935 raadplegingen tegenover 14 715 in dezelfde periode vorig jaar. Van deze personen had 23,58% recht op een verhoogde tegemoetkoming. Uit onderzoek blijkt dat twee op drie rokers willen stoppen met roken en dat één op drie ook effectief een poging onderneemt om daarin te slagen. Hoewel bewezen werd dat hulp van een tabakoloog de kans op slagen doet toenemen, vindt slechts een beperkt aantal rokers de weg naar deze hulpverlener. “Nochtans tonen studies aan dat je drie- tot viermaal meer kans op succes hebt als je je laat begeleiden”, zegt Christine Plets van de Stichting tegen Kanker. 

De toename van het aantal rokers dat een beroep doet op een tabakoloog, is deels toe te schrijven aan de campagne die Zorg en Gezondheid in het voorjaar van dit jaar lanceerde. “In het kader van de doelstelling om tegen 2025 gezonder te leven, lanceerden we in mei een campagne om rookstopbegeleiding door de tabakoloog te promoten”, zegt Joris Moonens van Zorg en Gezondheid. “Bij de start van de campagne kende de website van Tabakstop een bezoekerstoename van maar liefst 127%.”

Filip Ceulemans