Studenten geneeskunde kiezen bewust specialisme

Shutterstock/Kenneth Stoffels

Negen op de tien afstuderende artsen aan de Universiteit Antwerpen krijgen de opleidingsplaats van hun keuze. 52 van hen kiezen voor de opleiding tot huisarts.

Van de 161 recent afgestudeerde geneeskundestudenten aan de Universiteit Antwerpen solliciteerden er 157 voor een vervolgopleiding huisarts- of specialistische geneeskunde. 141 van hen (89,8%) kregen een opleidingsplaats die tot hun twee voorkeurkeuzes behoorden; 52 kozen ervoor huisarts te worden. “Het is belangrijk dat onze geneeskundestudenten een opleidingsplaats van hun eerste of tweede keuze kregen”, zegt decaan Guy Hubens. “Dat is belangrijk omdat veel jongeren aan de opleiding geneeskunde beginnen met een specifiek doel voor ogen. Dat merken we tijdens de infomomenten voor de laatstejaars secundair onderwijs. Jongeren zijn dan al bewust bezig met wat ze na de basisopleiding willen doen.” 

Werd van huisartsgeneeskunde vroeger soms beweerd dat het de richting was die gevolgd werd door zij die geen andere stageplaats konden bemachtigen, dan is dat nu helemaal veranderd. “Medestudenten waarmee ik vaak optrek, kregen bijna allemaal de opleidingsplaats van hun dromen”, zegt Alicja Zarowksa. “En dat hoeft niet altijd in de specialistische geneeskunde te zijn. Drie collega-studenten, die topresultaten behaalden, kozen voor huisartsgeneeskunde. Die discipline krijgt, terecht, veel aandacht aan de Universiteit Antwerpen.”

Filip Ceulemans