Stappen en trappen levert winst op

Een nieuwe tool laat toe te berekenen welke winst u maakt bij het overstappen van een gemotoriseerde verplaatsing naar wandelen of fietsen.

De overstap of zogenoemde modal shift van de auto naar actieve verplaatsingen – dit is meer mobiliteit al fietsend of te voet – wordt in toenemende mate gezien als oplossing voor stedelijke problemen zoals files, vervoersarmoede, geluids- en luchtvervuiling, maar ook als oplossing voor bepaalde gezondheidsproblemen. Op dat vlak is er nog veel werk te verzetten. Onderzoek wijst uit dat een derde van de Vlamingen de auto neemt voor een verplaatsing van minder dan één kilometer en dat meer dan de helft van de autoverplaatsingen bestemd is voor afstanden van minder dan vijf kilometer. 

De Gezondheidscalculator Modal Shift, een tool ontwikkeld door het Provinciaal Instituut voor Hygiëne, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), het Vlaams Instituut Gezond Leven en het Agentschap Zorg en Gezondheid, biedt de mogelijkheid te berekenen welke winst u maakt door een overstap van de auto naar trappen en stappen. De tool berekent de maatschappelijke gezondheidswinst, niet enkel inzake gezondheid, maar ook in geld. 

Filip Ceulemans