Standpunt Domus Medica inzake ICT

22 nov 2012

In het kader van de begrotingsopmaak en de daarmee samengaande besparingen benadrukt Domus Medica nogmaals haar standpunten inzake ICT:
ICT moet het fundament leggen voor een doelmatiger en efficiënter gebruik van de beperkte middelen. De overheid investeert momenteel heel wat middelen en mankracht in de organisatie van de ronde tafel om via een roadmap 2013-2018 de gezondheidszorg volledig te informatiseren.

Domus Medica wil mee werken aan een meer efficiënte aanwending van de middelen, waarbij het EMD een centrale rol speelt:

  • Het EMD is een belangrijk instrument tot kwaliteitsverbetering en implementatie van richtlijnen.
  • Het EMD is de basis van de huisartsgeneeskunde en het GMD. Zonder EMD kan een huisarts geen GMD bijhouden.
  • De gegevensverzameling (ACHIL) door de overheid toont het belang aan van een goed en kwalitatief gebruik van het EMD.
  • Actief gegevensbeheer door de GMD-houdende huisarts behoort tot de basisopdrachten van elke huisarts.

Een goed onderhouden en toegankelijk EMD is een basisvoorwaarde voor efficiënte en kwaliteitsvolle eerstelijnszorg, intercollegiale samenwerking, multidisciplinaire zorg, continuïteit van zorg en interne kwaliteitsbewaking

Op welke manier kan de regering de huisartsen brengen tot een beter gebruik van het EMD en dus ook tot een optimalisering van bovenstaande punten? Domus Medica pleit ervoor om niet het bezit van het EMD te financieren, maar wel het gebruik ervan. Een gedifferentieerde, opklimmende premie met een grotere vork van financiering naargelang het gebruik zou huisartsen kunnen aansporen om het EMD (intensief) te gebruiken. Zowel huisartsen als de overheid hebben baat bij een sterke verankering van het EMD.

Zou de overheid ook niet moeten wegen op een uniformisering van de verschillende pakketten? En eventueel op de prijs ervan? De prijzen van performante EMD's liggen – op één na – hoger dan de huidige premie van 810 euro.

Wat verwacht Domus Medica van een EMD?

Voor de functionaliteiten van de softwarepaketten werkte Domus Medica volgende vereisten uit. Indien dit niet op korte termijn bereikt wordt, vragen we aan de overheid om hier regels en standaarden op te leggen:

  • Alle berichten moeten kunnen vertrekken en alle verstuurde berichten moeten toekomen ongeacht het systeem dat men gebruikt. Alle systemen die aangeboden worden voor de communicatie binnen het EMD moeten van bij de aanvang bidirectioneel zijn. Dit betekent dat elk systeem de huisarts moet toelaten om zowel berichten te ontvangen als te versturen naar andere zorgvertrekkers.
  • Alle systemen moeten een oplossing aanbieden zowel voor de solowerkende huisarts als voor artsen die werken op een server binnen een groeps- of samenwerkingspraktijk. Als lid van een groepspraktijk moet elke arts de module in persoonlijke naam kunnen gebruiken.
  • De systemen moeten ook de wachtposten ondersteunen, zowel bij het ontvangen als bij het versturen van gegevens.
  • De huisartsen moeten vrij kunnen kiezen wie ze als 'provider' gebruiken. Het is niet aanvaardbaar dat de verzender van de 2e of 3e lijn bepaalt welk systeem de ontvanger dient te gebruiken.
  • De huisarts moet vanuit zijn eigen configuratie met elke andere verzender van berichten kunnen communiceren (interconnectiviteit van alle systemen).
  • Alle systemen moeten interoperabel zijn (voor de gebruiker speelt het geen enkele rol welk systeem zijn correspondent gebruikt, net zoals dat nu ook het geval is bij telefoongesprekken tussen de klanten van de verschillende telecomoperatoren).
  • Elk systeem moet bijdragen aan een veilige transfer van gegevens. De huisarts is niet gebaat met systemen die elkaar blokkeren en hinderen.
  • Alle berichten moeten systematisch en automatisch verstuurd worden naar het EMD van de huisarts. Het is onaanvaardbaar dat huisartsen informatie die noodzakelijk is voor de zorg van een patiënt moeten ophalen via het Hub-Metahub systeem op een platform.
  • De huisarts moet vanuit zijn EMD aanloggen op verschillende systemen om informatie te versturen en te ontvangen. Domus Medica vraagt dat dit gebeurt via één unieke aanmeldingsprocedure.