Speur mee naar de tijgermug

Wetenschappelijk instituut Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde herlanceren naar aanleiding van de start van het muggenseizoen het MEMO+ project om de aanwezigheid van exotische muggen in ons land beter op te volgen. 

In 2022 lanceerden wetenschappelijk instituut Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde het MEMO+ project (Monitoring van Exotische Steekmuggen in België). Het project monitort onder andere acht snelwegparkings waar tijgermuggen via personenwagens en vrachtverkeer het land kunnen binnenkomen. Om nog meer zicht te krijgen op de verspreiding van de tijgermug werd intussen ook het participatieplatform www.MuggenSurveillance.be gelanceerd waarop burgers hun bevindingen kunnen meedelen. Dat leverde vorig jaar negen nieuwe vindplaatsen op, duidelijk meer dan verwacht. Het toont aan dat de tijgermug in opmars is. 

“De resultaten van het vorige seizoen maken duidelijk dat de hulp die we van de bevolking krijgen bij het opsporen van tijgermuggen een noodzakelijke aanvulling vormt op de actieve monitoring van plaatsen waar de steekmug ons land binnenkomt”, zegt Sciensano-onderzoeker Marie Hermy. “Daarom roepen we iedereen op om ook dit jaar, vanaf mei tot eind oktober, de ogen open en de camera in aanslag te houden.” Wanneer u denkt een tijgermug te zien, kan u best een foto nemen en die opladen op het participatieplatform. Op de website staat meer informatie over de kenmerken, broedplaatsen en het bijtgedrag van de tijgermug. U vindt er tevens informatie over de ziekteverwekkers die de tijgermug kan overdragen en tips om de ontwikkeling van broedplaatsen en muggenbeten te voorkomen. Er staat ook een kaart met de resultaten van de meldingen. 

Het is belangrijk om de strijd tegen de tijgermug blijvend te voeren omdat het insect, gekend voor zijn agressieve bijtgedrag, enkele gevaarlijke aandoeningen kan overbrengen. De tijgermug kan onder andere het dengue-, chikungunya- en zikavirus overbrengen. 

Zakt u dit weekend af naar wetenschapsfestival Nerdland in provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke, dan kan u er de stand van Sciensano en ITG bezoeken.

Filip Ceulemans