Bijna vijftien jaar na haar invoering zal de SIS-kaart het veld ruimen voor de eID om de gegevens te kennen over het lidmaatschap bij een ziekenfonds en voor de terugbetaling van geneesmiddelen. Redenering achter het initiatief is dat de eID sterk beveiligd en ruim verspreid is onder de bevolking. De gegevens zullen via een hoog beveiligd datanetwerk tussen de ziekenfondsen en zorgverleners lopen.
Enkel vooraf geïdentificeerde zorgverleners zullen toegang hebben tot de databanken. Dat geldt dus niet voor een ambtenaar van de gemeente, een politieagent of een arbeidsgeneesheer.
Een ander pluspunt is dat de verzekerbaarheidsgegevens automatisch worden bijgewerkt. De patiënt moet niet langer naar het ziekenfonds om een update of wijziging van het statuut aan te vragen. Ook voor de zorgverlener, bijvoorbeeld de apotheker, en de ziekenfondsen betekent de overschakeling naar de eID tijdswinst.
Tijdens een overgangsperiode zal zowel de SIS-kaart als de eID kunnen worden gebruikt. Wel wordt uit voorzorg aangeraden de SIS-kaart tot eind 2015 bij te houden.
Vanaf 2014 zullen de ziekenfondsen de gratis ISI+kaarten aanmaken en verdelen. Die gelden voor mensen die wel onder de Belgische sociale zekerheid vallen, maar geen identiteitsbewijs hebben. Het gaat om kinderen jonger dan twaalf jaar, grensarbeiders, vreemdelingen die bijdragen maar geen Belgisch paspoort hebben of gepensioneerden die in het buitenland verblijven.
Hoe kan een huisarts op huisbezoek of op een wachtpost de gegevens krijgen van de patiënten die betaling via derde betaler vragen?
Antwoord:
We zitten in een overgangsperiode waardoor er momenteel geen certificaten voor de wachtposten zijn en de software dit ook nog niet ondersteunt.
Voor de wachtposten is het nog afwachten. Tot er duidelijkheid is kunt u best in de wachtposten geen derde betaler/omnio aanrekenen als de verzekerbaarheid niet quasi zeker is.
Tussentijdse 'oplossingen':
- De SIS-kaart nog steeds gebruikt worden. Let wel: er staat dikwijls verjaarde informatie op de SIS-kaart.
- Vignetten zijn er ook nog. Met dezelfde opmerking als hierboven.
- Er kan ook gebruik gemaakt worden van de webapplicatie van Mycarenet: https://prod.mycarenet.be/portal/home.seam. Hiermee kan online de verzekerbaarheid met zekerheid bepaald worden.
- Gegevens kunnen ook opgehaald worden via de eID (geeft het Rijksregisternummer) en door aan de patiënt te vragen naar zijn mutualiteit. Maar de code 111/111 bv. kom je zo niet te weten.
- Tot slot kan er binnenkort ook via EMD-software gecontroleerd worden.